Morten W. Nielsen i Submet. Arkivfoto: Anne-Beth Jensen

Submet: - Har ikke fått betalt for utførte endringsarbeider på Nasjonalmuseet

Submet bestrider grunnlaget for hevingen av storkontrakten på Nasjonalmuseet, og sier de vil bruke de neste dagene for å vurdere veien videre.

- Årsaken til at vi "kastes ut av prosjektet" er at vi ikke har fått betalt for utførte endringsarbeider, som p.t. har oversteget 50 prosent av utførte kontraktsarbeider, skriver daglig leder Morten W. Nielsen i Submet i en e-post til Byggeindustrien.

Han bekrefter at  AF har valgt å heve kontrakten grunnet Submets manglende likviditet.

- Prosjektet har, siden Statsbygg ikke var istand til å gi oss kontraktsmessig tilgang til anlegget, vært preget av konsekvensene av avvisninger av stort sett alle tilleggskrav, skriver han videre.

- Behandlingstiden for de få godkjente endringskrav er p.t. 5 måneder, og da sier det seg selv at det blir utfordrende å finansiere driften, ifølge Submet-sjefen.

- Begrenset egenkapital

Morten W. Nielsen hevder at AF var kjent med Submets begrensede egenkapital ved inngåelsen av underentreprisen som har en verdi på 270 millioner kroner, inkludert opsjoner.

- Vi har tidligere gjennomført store og omfattende anleggsprosjekter, og har samarbeidet med AF siden 2006. Vi så det som en stor tillitserklæring at AF ville satse på oss på denne måten. AF var godt kjent med vår begrensede EK på 6 mill ved kontraktsinngåelse. Vi forventet en helt annen støtte fra AFs side ettersom Statsbyggs avvisninger av endringskrav førte til en særdeles uhåndterlig utfordring for alle i prosjektet, hevder Nielsen.

- Ikke ivaretatt kontraktsforpliktelser

Byggeindustrien har torsdag kveld ikke lyktes å få en kommentar fra AF Gruppen rundt Submet-sjef Morten W. Nielsens uttalelser, men tidligere på dagen sa kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF Gruppen følgende til Byggeindustrien om kontraktshevingen:

– Vi har hevet kontrakten med Submet fordi selskapet ikke har ivaretatt sine kontraktsforpliktelser. Det vil ikke påvirke våre forpliktelser overfor Statsbygg på prosjektet nytt nasjonalmuseum.

Statsbygg: - Må ta det videre med AF

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier til Byggeindustrien at de forholder seg helt og holdent til sin leverandør AF i denne saken.

- Vi er orientert i et brev fra AF om at de vil avlsutte kontrakten med sin med underleverandør Submet. De opplyser også at de vil sørge for å få utført betongarbeidene på Nasjonalmuseet som planlagt. Det er AF som har ansvaret og det forholder vi oss til, sier Hege Njaa Aschim til Byggeindustrien.

Til Submet-sjefens påstand om at Statsbyggs avvisninger av endringskrav har ført til en uhåndterlig utfordring for alle i prosjektet, sier Njaa Aschim:

- Hvis Submet skylder på Statsbygg, så må de ta med det videre med den aktøren i prosjektet som de er kontrahert av. Vi forholder oss til AF.