Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Submet på konkursens rand – kastes ut av Nasjonalmuseet

AF Gruppen har bestemt seg for å kaste ut sin underleverandør Submet Construction på byggingen av nytt Nasjonalmuseum. Årsaken skal være at betongentreprenøren er i ferd med å gå tom for penger.

– Vi har hevet kontrakten med Submet fordi selskapet ikke har ivaretatt sine kontraktsforpliktelser. Det vil ikke påvirke våre forpliktelser overfor Statsbygg på prosjektet nytt nasjonalmuseum, sier kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF Gruppen i en kommentar til Byggeindustrien.

Det var Statsbygg som først bekreftet at Submet var ute av prosjektet, og at selskapets finansielle stilling ble nevnt som årsak i et brev fra AF Gruppen til dem.

- Vi er ikke kjent med at de konkurs, men vi har fått en orientering fra AF Gruppen om at de hever kontrakten med Submet fordi selskapet ikke lenger har likviditet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Byggeindustrien.

Submet er underentreprenør for AF Gruppen, og kontrakten har en verdi på 270 millioner kroner inkludert opsjoner.

Nasjonalmuseet har en total grunnflate på 13.700 kvm. Det skal støpes 45.000 kubikkmeter betong, der det også vil gå med 4.700 tonn armering.

- Årsaken til at vi "kastes ut av prosjektet" er at vi ikke har fått betalt for utførte endringsarbeider, som p.t. har oversteget 50 prosent av utførte kontraktsarbeider, skriver daglig leder Morten W. Nielsen i Submet i en e-post til Byggeindustrien.

Han bekrefter at AF har valgt å heve kontrakten grunnet Submets manglende likviditet.

- Prosjektet har, siden Statsbygg ikke var istand til å gi oss kontraktsmessig tilgang til anlegget, vært preget av konsekvensene av avvisninger av stort sett alle tilleggskrav, skriver han videre.

Submet Construction har hatt mange kontrakter i Norge, men betongkontrakten på Nasjonalmuseet er den desidert største. Selskapet omsatte for over 67 millioner kroner i 2015, og oppgir at de har 177 ansatte.