Prosjektleder Helge Kokslien og Bengt Herning, direktør Virke Byggevare lanserer rapport om digital samhandling.

Utarbeider digital standard for entreprenører

I en fersk rapport går Handelens digitale arbeidsgruppe (HDA) inn for en felles nordisk standard for digital samhandling mellom entreprenører, byggmestre, boligprodusenter og byggevareindustrien.

Handelens digitale arbeidsgruppe (HDA) har på oppdrag fra Virke utarbeidet en rapport som tar for seg en ny satsing på økt digitalisering i entreprenørbransjen.

Byggevarehandelen og byggevareindustien utveksler i dag bestillinger, ordrebekreftelser, pakkseddel og fakturaer digitalt seg imellom – som har bidratt til økt effektivitet og reduserte kostnader.

Målet med den nye rapporten er å etablere tilsvarende digital samhandling med de utførende i byggenæringen, altså entreprenører, boligprodusenter og byggmestre.

Det vil de oppnå med å utvikle en felles nordisk standard for digital samhandling blant de utførende i bransjen.

Prosjekteier Bengt Herning, som er direktør i Virke Byggevarehandel, sier rapporten både peker på problemstilling rundt en felles standard og veien videre.

Les hele rapporten her.

- Rapporten har gitt oss et godt grunnlag å jobbe videre med. Nå går vi i gang med å utarbeide selve standarden, sier han.

Standard klar 1. april

Herning mener en ny standard for digital samhandling vil skape en mer effektiv byggeplasslogistikk med håndtering av alt fra bestillinger til fakturering.

- Vi skal kjøre flere pilotprosjekter mellom handel og byggeplass framover, blant annet i samarbeid med Bygg 21. Versjon 1.0 skal etter planen være klar 1. april, sier Herning.

Sverre Tiltnes, Bygg21.

Sverre Tiltnes, direktør i Bygg 21 sier de har et sterkt engasjement i sakskomplekset som rapporten tar for seg.

- At det nå er besluttet å etablere en felles nordisk standard for digital samhandling med de utførende i byggenæringen, er som en julepresang å regne for Bygg21, sier han.

Les også:Åpner opp for fri tilgang til vareinformasjonen i NOBB

- Sammen med Byggtjenestens beslutning om å åpne NOBB fra 1.1.17, har Virke og Norsk Byggtjeneste hver for seg tatt viktige steg for at byggherrene, entreprenørene og rådgiverne kan knytte sine BIM modeller til entreprenørenes innkjøp og logistikk, legger han til.

Viktig tiltak

Tiltnes sier at verktøyene er viktige tiltak for at vi skal kunne ta ut kostnadseffekten av digitalisert prosjektering og produksjon.

- Det må imidlertid to til for å danse tango. Vi håper entreprenørene tar et sterkt eierskap i det nordiske standardiseringsarbeidet, sier han.

Tiltnes sier Bygg 21 gjennom sitt nettverk for digitalt produktsøk og logistikk vet at noen store entreprenører har våknet.

- Vi ser heller ikke bort fra at byggherrenes interesse for industrialisering og produktsøk vil komme satsningen til nytte. Til syvende og sist vil jo Virke´s satsning komme byggherrene og sluttbrukerne til gode i form av mer dokumenterte leveranser med rett kvalitet og lavere kost, sier han.

Krever store endringer

Ifølge rapporten er grunnleggende verktøy som vareregistre og innkjøpssystemer mangelvare hos de fleste entreprenører, noe som gjør digital samhandling vanskelig.

Les også:- Prosessene på byggeplass er lite digitalisert

Det pågår imidlertid flere prosjekter for å få dette på plass sammen med digitale varebestillinger. Mye tyder også på at BIM og digitalt innkjøp vil integreres med hverandre.

Prosjektleder Helge Kokslien sier hovedutfordringen med digital samhandling er at det vil kreve investeringer i IT-verktøy hos entreprenørene, i tillegg til store endringer i arbeidsprosesser.

Han påpeker imidlertid at investeringene vil lønne seg på sikt.

- Det er stort potensiale for økt effektivitet og reduserte kostnader, men det er opp til entreprenørene selv å benytte mulighetene som standardisert digital samhandling gir, sier Kokslien.

Byggenæringen under lupen

I rapporten påpeker prosjektlederen også at Norge må finne nye områder å leve av når oljealderen går mot slutten.

- Byggenæringen er ett område som er under lupen. Digital dokumentasjon og samhandling gjør byggeprosessen rimeligere og grønne valg enklere, og åpner for eksportmuligheter av kompetanse og prosjekter, skriver han.

Les også:Etterlyser engasjement rundt digitalisering