Prosjektleder i Virke, Helge Kokslien og Bengt Herning, direktør Virke Byggevare, mener en digital byggeplasslogistikk vil gi store kostnadsmessige besparelser for aktørene.

Etterlyser engasjement rundt digitalisering

Handelens Digitale Arbeidsgruppe (HDA) ønsker et større engasjement fra entreprenørene i digitalisering av byggeplasslogistikken.

– Vi har sett at handel og industri har hatt store besparelser i digital samhandling. Det er aktører som kan dokumentere opptil 90 prosent besparelser fra manuell håndtering av papirflyten til digital prosesser. Dette er et potensial som byggeplassene ikke har tatt ut, mener direktør Virke Byggevare, Bengt Herning.

Lunsjseminaret i formiddag i regi av HDA samlet et tjuetall interesserte, men få fra selve entreprenørdelen av byggenæringen.

Entreprenørene må med
– Vi ønsker å rette oss mer mot entreprenørene, som i dag har for tungvinte prosesser med svinn og leting i dag. Vi har sagt at de må få til en effektiv byggeplasslogistikk med håndtering av bestillinger, ordrebekreftelser, pakksedler og fakturering, forteller Herning.

En av foredragsholderne var Peter Fredholm fra BEast (Bygg- och fastighetsbranschens Elektroniska Affärsstandard) i Sverige. Han nevnte PEAB og NCC i Sverige som foregangsbedrifter i den digitale samhandlingen der.

– På direkte spørsmål fra salen sa han at konkurranse situasjonen i Sverige er for dårlig til at entreprenørene egentlig trenger å spisse seg. Det er allikevel nok å gjøre. Det kan være samme grunn i Norge, vi fortsetter å konkurrere på de samme premissene. Men hvis vi ikke skjerper oss her i Norge, vil vi ikke kunne klare å konkurrere i fremtiden på de store prosjektene. Kan hende ikke på de mindre heller, poengterer Herning.

Har en jobb å gjøre
– Samtidig har vi en enorm respekt for entreprenører som jobber hardt for å bli mer effektive, det er jo masse prosjekter i gang. Også vi i HDA har en jobb å gjøre for å få ut budskapet vårt, sier Helge Krokslien, prosjektleder i Virke.

– Prosjektledersegmentet hos entreprenørene – er viktige, de er de nærmeste til å se potensialet i besparelsene som kan oppnås. Det er ikke sikkert hovedkontoret hos en større entreprenør ser det i samme grad. Det er jo også snakk om forretningsutvikling og prosesskartlegging, understreker Herning.

I Norge er Bygg21 sitt mål en innsparing på 20 prosent innen 2020. I følge Herning og Krokslien kan de 20 prosentene teoretisk dekkes opp av en standardisert digital samhandling i byggenæringen.

– I det øyeblikket noen entreprenører i Norge går i bresjen og får til systemer for en digitalisering av byggeplasslogistikken og tar ut det store potensialet, da kommer alle de andre raskt etter, avslutter Herning.