Kong Harald holder trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. Storting mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trontalen: Private må skape større verdier

For å trygge det norske velferdssamfunnet må det private skape større verdier, og offentlig sektor må reformeres, sa kong Harald i trontalen under åpningen av Stortinget mandag.

– Arbeidsinnvandring og flere asylsøkere skaper nye utfordringer, het det i talen, som er utformet av regjeringen, men fremføres av kongen på vegne av regjeringen.

Han pekte dessuten på at veksten basert på oljeinntekter har snudd, men at den største trusselen mot det norske velferdssamfunnet, er mangelen på omstillingsevne.

– Petroleumsaktiviteten har gitt oss vind i seilene og muligheten til å bygge opp en stor offentlig sektor. Vi må fremover reformere offentlig sektor for å makte å løse gamle og nye samfunnsoppgaver, sa kongen videre.

Blant de viktigste oppgavene nevnes særlig ungdomsledigheten, arbeidsledigheten i Sør-Vest-Norge og det å forhindre at noen få faller utenfor samfunnet.

– Når mange har det bra, er det ekstra vanskelig å ikke mestre hverdagen.

Når det gjelder utenrikspolitikken, understreket kongen at regjeringen vil holde fast på de tette båndene til venner og allierte «som holder demokrati, menneskerettigheter og fri handel høyt». Samtidig vil regjeringen invitere til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken og varsler en stortingsmelding om temaet.