Stort forbedringspotensial på kommune-VA

Asplan Viak har kartlagt et stort forbedringspotensial på kommunal energibruk til vann- og avløpstjenester.

Det skriver Asplan Viak i en pressemelding via byrånettsiden NTB Info.

Hvor mye energi kommunene bruker på å levere disse tjenestene til sine innbyggere, varierer, ifølge pressemeldingen, fra 100 kilowattimer til 1.000 kilowattimer per person per år. Dette viser en fersk analyse gjennomført av Asplan Viaks Energi og miljøavdeling. De store variasjonene antyder at det ligger et stort potensiale for forbedringer hos flere kommuner.

Vann og avløp står, ifølge Asplan Viak, for omtrent 11 prosent av det kommunale energiforbruket, og er dermed et område som det kan rettes tiltak mot for å redusere kommunenes energiforbruk. En nylig gjennomført analyse av energibruken knyttet til vann- og avløpstjenester i norske kommuner er fullført i regi av bransjeforeningen Norsk Vann, med Asplan Viak som leverandør.
Resultatene viser, ifølge meldingen fra Asplan Viak, stor spredning i hvor mye energi som brukes for å levere vann- og avløpstjenester, per innbygger. Hovedtyngden ligger rundt 100-200 kilowattimer per person per år, men enkelte ligger så høyt som 1000 kilowattimer per person årlig, skriver Asplan Viak.