Flere hus på Valderøya ble evakuert på grunn av brannen natt til 1. jaunar. Foto: Eskild / Flydal / Sunnmørsposten / NTB scanpix

Kommunetopp på Sunnmøre så rakett antente brann

Drøyt 20 personer ble evakuert på grunn av en kraftig brann i terrenget på Valderøya utenfor Ålesund på årets første natt. Fungerende rådmann Sindre Røsvik så det var en nødrakett som antente brannen.

Gjennom hele nyttårsnatta kjempet brannvesen og Sivilforsvaret mot flammene som spredte seg rekordraskt gjennom den tørre vegetasjonen på Valderøya. En skole på øya måtte åpnes for dem som måtte evakueres og

– Klokka var 23.55 da jeg så flere nødbluss i lufta samtidig. Ett av disse landet oppe på Husefjellet. Jeg så nødblusset lande og antenne terrenget umiddelbart, sier Sindre Røsvik som er kommunalsjef og fungerende rådmann i Giske kommune.

Han ringte umiddelbart og varslet nødetatene om brannen, melder Sunnmørsposten.

Etterforskes

Etter kommunalsjefens opplysninger vil politiet gå nærmere inn på brannårsaken. Det er forbudt å skyte opp nødbluss uten grunn. Brannen la beslag på alt tilgjengelig mannskap i sju timer natt til 1. januar.

– Det blir nok opprettet en undersøkelsessak for å undersøke saken så vil det bli tatt stilling til om det skal åpnes etterforskning over helgen, sier operasjonsleder Tor-Andre Gram Franck i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB fredag ettermiddag.

Brannen startet på sørsiden av Valderøya og spredte seg over toppen til andre deler og mot bebyggelsen.

Sivilforsvaret utkalt

Det var beboere ved Skaret og Måsemyrane som blir evakuert. Litt etter klokken to opplyste politiet at 21 personer er evakuert så langt, og at kommunen har åpnet en skole for å gi de evakuerte tak over hodet. Både ordføreren og politiet dro til stedet.

Klokken 3.20 meldte politiet at brannen var under kontroll og at brannvesenet bare drev etterslukking. En time senere gjorde vinden at brannen blusset opp på nytt. Politiet ba da Sivilforsvaret om bistand og vurderte behovet for en eventuell ny evakuering. Først klokka 6.48 ble brannen erklært slukket etter at mannskapene hadde gått over fjellet uten å se synlige flammer.

Ingen boliger ble skadd i brannen.

I alt ble det meldt om 24 små eller store branner i Møre og Romsdal nyttårsaften. Flere av brannene er knyttet til bruk av fyrverkeri. Tørt gress og vind i kombinasjon med åpen ild og fyrverkeri var en uheldig kombinasjon.