Svenskene drar hjem

I mange år har svensker strømmet til Norge for å få jobb i et attraktivt arbeidsmarked, ikke minst innen byggenæringen. Trenden nå er at flere vender nesen hjemover. Det kan også få betydning for sårt tiltrengt arbeidskraft innen utførende innen bygg og anlegg.

Svenske arbeidere har i flere tiår vært en vanlig syn og en naturlig del av arbeidsstyrken på norske bygg- og anleggsplasser. Slik vil det også være i tiden som kommer, men trenden synes nå å være klar – stadig flere ser det som mindre attraktivt enn tidligere å flytte over grensen til Norge for å finne arbeid.

Det er flere årsaker til dette – men hovedårsaken er at det nå går så det griner innen den svenske byggenæringen. Boligbyggingen har virkelig skutt fart i og rundt de store byene, med Stockholm, Göteborg og Malmö i front. Næringslivet går bra, noe som medfører økt satsing på utbygging innen yrkesbygg – og det er nå på gang en storsatsing innen infrastrukturprosjekter ulike steder i landet. De store samferdselsutbyggingene har ligget på vent noen år, men nå ser de ut å komme i fullt monn. Det innebærer selvsagt et større etterspørsel etter arbeidskraft i Sverige, og det er derfor naturlig at mange som nå jobber i lengre perioder, eller mer eller mindre fast i Norge, velger å flytte hjem til familien og ta seg arbeid i nærområdene.

Verdien av den svenske og norske kronen er også nå for første gang på svært lenge tilnærmet helt lik – og mens det butter litt noen steder i Norge, vokser aktiviteten i Sverige, noe som også etter hvert vil justere lønnsnivået mellom de to landene. Norge ligger fortsatt langt foran det generelle svenske lønnsnivået, men det å bo og leve i Norge gjør at de reelle forskjellene er i ferd med å viskes ut. Man sitter ikke alltid igjen med så mye mer når måneden er omme selv om lønnsnivået er betydelig høyere her til lands.

Det er selvsagt et stort behov for utenlandsk, og spesielt svensk arbeidskraft, på norske byggeplasser. Svenske arbeidere har alltid hatt en viktig plass her i landet, og er beskrevet som dyktige fagfolk. Om mange etter hvert velger å dra hjem, vil det selvsagt kunne få innvirkning på tilgangen kvalifisert arbeidskraft.

Aftenposten har mandag en større sak om broderfolket som drar hjem. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå pekes det her på at det bare i perioden fra april til september så forlot over 2.000 svensker landet. På samme tid flyttet 1.800 svensker til Norge, og dermed er det en nedgang i antall svensker i Norge.

Det er også slik at det er færre fra Øst-Europa som nå velger å komme til Norge, på grunn av et bedre arbeidsmarked i hjemområdene. Norsk byggenæring har de senere årene hatt en enorm arbeidsinnvandring – og dette har vært helt nødvendig for å holde hjulene i gang. Veksten startet for alvor i 2004 da man åpnet for fri flyt av arbeidskraft innen EØS-området. Siden har tilgangen på utalandsk arbeidskraft stadig økt, og det skal være rundt 60.000 utenlandske arbeidere innen bygg og anlegg i Norge. Dette har også som kjent medført noen utfordringer på norske byggeplasser.

Om arbeidsinnvandringen skulle gå noe ned, vil byggenæringen likevel kunne takle dette. Sannsynligvis vil mange som er kommet til Norge, og som bidrar godt på mange byggeplasser, få familien hit til Norge og slå rot. Dermed blir terskelen for å velge å gå tilbake igjen langt høyere. Dette er arbeidskraft som trengs, men markedet vil i stor grad også kunne regulere dette selv. Blir behovet for arbeidskraft stort nok, vil tilgangen på nødvendig arbeidskraft være der – både fra Norge og utlandet.