Foto: Rambøll

Rambøll undersøker flodbølgeområdet

Et undersjøisk ras utløste en flodbølge på Nord-Statland i Trøndelag i vinter. Rambøll er sentral i opprydningsarbeidet.

Onsdag 29.1.2014 gikk det et stort undersjøisk ras i Sagvika på Statland i Namdalseid kommune. Raset skapte en stor flodbølge som slo inn over land og som medførte store ødeleggelser på et industribygg, naust, flytebrygger, veg, kai og i strandsonen.

Prøvetaking

I denne uken tar Rambøll i prøver fra bunnen i havnebassenget i området.

- Alt må fjernes, men graden av forurensing avgjør hvor man skal levere massene. Ren og mindre forurenset masse kan dumpes på dypt vann i Namsenfjorden, hvis de mer forurenset må massene leveres til godkjente mottak, sier Guro Thue Unsgård, miljøkonsulent i Rambøll.

Sikringstiltak

Rambøll har i etterkant av raset og flodbølgen utført grunnundersøkelser og geoteknisk prosjektering for sikring av gjenstående terreng og videre utnyttelse av området. Arbeidet er utført på oppdrag av Namdalseid kommune.

- Beregninger har vist at gjenstående terreng etter raset ikke har god nok stabilitet, og det må utføres sikringstiltak for å bedre stabilitetsforholdene i området, geotekniker og oppdragsleder Rolf Røsand.

22 000 m3 må fjernes

Rambøll har utført miljøtekniske undersøkelser av massene, både på land og i sjø. Tidligere virksomheter i området, som sagbruk og treindustri, verftsindustri og mekaniske verksted, har bidratt til at noen av massene som skal fjernes er forurensede og må leveres til godkjent mottak. Sikringstiltakene innebærer nedplanering av skråningskanter og fjerning av fyllmasser/løsmasser i strandsonen. Det er beregnet at ca. 22 000 m3 masser må fjernes.

- Massen skal fraktes opp på lekter og bort fra området for å lette trykket på sjøbunnen ved raskanten. Først da kan strandsonen igjen bli et rassikkert område.

I tillegg til geo- og miljøteknisk rådgivning har Rambøll også prosjektledelse for sikringsarbeidene som skal gjøres. Entreprenør Syltern er innleid for å rive bygg, samt fjerne massene. Oppstart av arbeidene vil være i uke 34.