Fredag 16. mars 2012 raste 48 tonn betong ned fra et nybygg på Brattøra i Trondheim. EN 52 år gammel mann mistet livet i ulykken. Foto: Ned Alley / Scanpix

Ingen avklaring i to år gammel dødsulykke

16. mars 2012 omkom en polsk bygningsarbeider da deler av en bygning på Brattøra i Trondheim raste ned. To år etter ulykken er det fortsatt ikke fattet noen påtalemessig avgjørelse i saken.

Det skriver Adresseavisen i sin papirutgave denne helgen.

For nesten nøyaktig to år siden oimkom 52 år gamle Leszek Krzysztof Goral da et hulldekkeelement i sjette etasje sviktet under ham på et byggeprosjekt i Trondheim. Hovedentreprenør var Reinertsen.

Goral var ansatt i Svane Bemanning, og innleid av Reinertsen for å utføre betongarbeider ved montering av hulldekkeelementer på prosjektet. Betong med en totalvekt på 48 tonn raste i ulykken. Goral omkom på stedet.

Påpekte feil

Bistandsadvokat for bygningsarbeiderens enke og tre barn, Håkon Knudsen i Simonsen Vogt Wiig, uttaler overfor Adresseavisen at det er kritikkverdig at det har tatt så lang tid med en avklaring.

– Familien i Polen har fått en standard yrkesskadeerstatning. Denne har beløpt seg til omtrent en million kroner. Det neste spørsmålet er om det skal søkes oppreisningserstatning på grunnlag av utvist uaktsomhet, sier han til Adressa.

Under en «Sikker-Jobb-Analyse» som ble utført før prosjektet ble satt i gang, tre måneder før dødsulykken inntraff, påpekte entreprenøren Trøndersveis, ifølge Adresseavisen, manglende tegninger, stemplingsplan og monteringsbeskrivelse på prosjektet.

Statsadvokaten avgjør

I Arbeidstilsynets rapport etter ulykken, rettes skarp kritikk mot hovedentreprenør Reinertsen. Her uttales det, ifølge Adresseavisen, at mangelen på arbeidsinstruks utgjorde en vesentlig risiko, og at Reinertsen ikke burde ha startet arbeidet før en slik instruks forelå.

Daværende direktør i Reinertsen med ansvaret for byggeplassen på Brattørkaia i Trondheim, Trond Soligard, uttrykte i 2012 sorg over ulykken overfor NRK.

– Så vidt meg bekjent har vi aldri opplevd noe lignende, sa Soligard den gang.

– Dette er en dypt tragisk hendelse som setter preg på oss alle.

Politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser overfor Adresseavisen at han er i ferd med å gjøre ferdig sin innstilling til statsadvokaten.

– Det er statsadvokaten som avgjør om det i det hele tatt skal reises en sak, sier han.