13 omkom på norske «byggeplasser» i fjor

13 mennesker omkom på jobb innen bygg og anlegg i fjor, og aldri før har så mange omkommet på norske byggeplasser.

Tallet er en tangering av det mes alvorlige årene fra 1999 og 2002 . Det er dessverre også i dette området tallet har ligget de siste årene. Gjennomsnittet de siste fem årene er nemlig 11,6.

Definisjonen på ulykker innen bygg og anlegg har derimot forandret seg litt.

- Tradisjonelt har statistikk over arbeidsskadedødsfall tatt utgangspunkt i arbeidsgivers næringskode. De siste årene har vi sett en utvikling i bygg og anlegg der flere arbeidstakere fra andre næringer (f.eks. innleie, transportvirksomheter, konsulenttjenester) dør i forbindelse med bygg- og anleggsarbeid. Vi har de siste årene derfor skilt mellom arbeidsskadedødsfall der arbeidsgiver er en bygg/anleggsvirksomhet og der arbeidsgiver er registrert innen en annen næringskode. I 2013 var det 9 arbeidsskadedødsfall der arbeidsgiver var innen bygg/anlegg, og 4 fra virksomheter som ikke var innen bygg/anlegg, forteller seniorrådgiver Stig Winge i Direktoratet for arbeidstilsynet til Byggeindustrien.

I fjor kom Arbeidstilsynet med en tilstandsanalyse for bygg og anlegg som skal fungere som et kunnskapsunderlag for Arbeidstilsynets satsing i 2014-2015. Der skriver man blant annet litt om hvilke ulykker som oftest ender med dødsfall.

«Ved anleggsarbeid skjer de fleste ulykker ved at man blir påkjørt av gravemaskiner, lastebiler eller dumpere, eller at man kjører ut/og eller velter med lastebil eller dumpere», skriver de.

«Under byggearbeid inkluderer vi både oppføring og vedlikehold av bygg. De fleste ulykkene i bygg skjer ved fall – fall fra tak, gjennom tak, fra container og fra lift. I tillegg har det de siste årene skjedd flere dødsulykker i forbindelse med montering av elementer, flest ved montering av betongelementer», forteller rapporten.

Totalt døde 48 mennesker i arbeidsulykker eller andre hendelser i Norges landbaserte arbeidsliv i 2013. Det er elleve flere enn året før.