Ill. Filter Arkitekter AS
Ill. Filter Arkitekter AS

Tok første spadetak for nytt vitensenteret i Kristiansand

Nylig ble det første spadetaket tatt for det nye vitensenteret på Gimlemoen i Kristiansand.

– Dette markerer en ny æra for Vitensenteret Sørlandet og Universitetet i Agder (UiA), heter det i en pressemelding.

Det var ti år gamle Vera fikk æren av å putte grabben i jorda, med god hjelp fra maskinfører Helge Repstad i Repstad maskin, Skanskas underleverandør i prosjektet. Det uformelle øyeblikket signaliserte byggestarten på Gimlemoen, som nå settes i gang etter en samspillsperiode.

– Dette har vært et flott samspill og det er flott å sette i gang med gjennomføringen. Prosjektet skiller seg jo litt ut fra en del andre prosjekter av denne størrelsen ved at selve prosjektet er organisert som et offentlig-privat samarbeid (OPS), der det private selskapet Greveskogen Eiendom har byggherrerollen og tar ansvar for byggingen, finansieringen, driften og vedlikeholdet. UiA og Vitensenter Sørlandet blir leietakere i bygget som de selv har ivret for. Dette er spennende og samarbeidet så langt har fungert bra. I tillegg er det flott at vi kan bidra til økt formidling av naturvitenskap på Sørlandet. Kanskje er det noen fremtidige Skanska-ingeniører som blir inspirert av å besøke senteret når det står ferdig, sier Terje Kulien Lunde, prosjektleder i Skanska, i meldingen.

Bygget som kommer er på cirka 6.000 kvadratmeter i fire etasjer, inkludert en parkeringskjeller på cirka 3.000 kvadratmeter. Det skal huse kristiansandsavdelingen til Vitensenter Sørlandet, UiA og en kafé. Arkitekt i prosjektet er oslobaserte Filter Arkitekter.

Når det nye vitenbygget står ferdig våren 2026, flytter kristiansandsavdelingen til Vitensenteret, som i dag holder til i Markensgate i sentrum av Kristiansand, inn i 2.000 kvadratmeter av disse. De resterende 1.000 kvadratmeterne over bakken disponeres av Universitetet i Agder som en undervisnings-, forsknings- og formidlingsavdeling for universitetets tverrfaglige vitenskapelige virksomhet. Samlet vil bygget inneholde vitensenter, undervisningsarealer og skaperverksteder for UiA, spisested, kontorarealer og parkeringskjeller.

– Når vitenbygget åpner dørene i april 2026 får barn og unge på Sørlandet Norges kanskje mest spennende vitensenter, mener Kine Wangerud, daglig leder ved Vitensenter Sørlandet, som sammen med Universitetet i Agder står bak det 6.000 kvadratmeter store nybygget som kommer på campusområdet til UiA på Gimle i Kristiansand.

– Målet er at besøkende skal lære ved å eksperimentere selv. Hensikten er å øke interessen for realfag og vitenskap blant barn, unge og allmennheten generelt. Vitebegjærlige i alle aldre kan glede seg. Det er fantastisk at byggingen nå er i gang, sier hun.

Foto: Skanska
Foto: Skanska