Statsbygg, Oslo kommune, NRC Group, Malermestrene, Murmestrene Fjeldheim og Knudsen, Frank Kristiansen og Leithe & Christiansen signerte mandag etikkplakaten til Fair Play Bygg Oslo og omegn.Daglig leder i foreningen Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen.Styreleder Harald Hansen i Fair Play Bygg Oslo og omegn.Statsbygg, Oslo kommune, NRC Group, Malermestrene, Murmestrene Fjeldheim og Knudsen, Frank Kristiansen og Leithe & Christiansen signerte mandag etikkplakaten til Fair Play Bygg Oslo og omegn.Daglig leder Hans Olav Storkås i NRC Group.Anna Marion Persch hos Advokat Lippestad orienterte om jusen i etikkplakaten.Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo kommune signerte for kommunen.Underdirektør Tanja Dugstad i Statsbygg.

Statsbygg, Oslo kommune, NRC og fire håndverkere signerte for Fair Play-avtale

Statsbygg, Oslo kommune, NRC Group, Malermestrene, Murmestrene Fjeldheim og Knudsen, Frank Kristiansen og Leithe & Christiansen signerte mandag etikkplakaten til Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Fair Play Bygg Oslo og omegn fikk mandag med seg syv medlemmer som de første underskriverne av Etikkplakat for en seriøs byggebransje.

Plakaten inneholder åtte paragrafer som underskriverne forplikter seg til, og dreier seg om gjennomsiktighet, etterrettelighet og organisering i arbeidslivet.

Les etikkplakaten her.

Daglig leder i foreningen Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen, understreket da etikkplakaten ble presentert mandag, at Fair Play og underskriverne samen vil jobbe for å videreutvikle og tilpasse dokumentet til de behovene som melder seg i næringen, og refererte blant annet til «Ida»-saken fra Byggeindustrien.

‒ Dette er et levende dokument som må tilpasses de utfordringene vi har i byggebransjen. Dette kommer til å bli en snøball som vil rulle og bli større. Det kan bli en kraft som endrer bransjen, og det er målet mitt: Mindre A-krim, mer seriøsitet, mer fagopplæring, flere lærlingeordninger og mer annerkjennelse for det seriøse arbeidslivet, sa Mamen.

Etikk-charter

Fair Play-sjefen håper etikkplakaten kan ha samme standing og samme effekt i kampen mot kriminalitet i byggenæringen som HMS-charteret har hatt i kampen mot arbeidsulykker i næringen.

‒ Det som er viktig for oss, er at vi får inn flere tips. HMS-charteret var en effektiv kampanje for HMS: Det du går forbi, det har du godtatt. Det samme gjelder for svart arbeid. Det blir opp til bedriftene å lage en handlingsplan for hvordan disse tiltakene tilpasses deres virkelighet, sier Mamen til Byggeindustrien.

Daglig leder Hans Olav Storkås i NRC Group signerte som første store entreprenør for etikkplakatens forpliktelser.

‒ Vi trenger en dugnad for at vi skal overleve som seriøs bransje. Her ønsker vi å være i front, og vi er stolte av å være med en av de første underskriverne av denne avtalen, sa Storkås da han underskrev etikkplakaten mandag.

Signeringen sammenfaller med starten på NRCs første seriøsitetsuker, hvor den store anleggsentreprenøren i 14 dager fokuserer på kampen mot arbeidslivskriminalitet litt på samme måte som de og mange andre entreprenører jobber for skadefritt arbeidsliv i årlige HMS-uker.

Tung støtte

Fra bestillersiden signerte både Statsbygg og Oslo kommune avtalen.

‒ Jeg har tidligere etterlyst flere varslinger om ulovligheter på våre byggeplasser. Nå samarbeider vi med Fair Play Bygg om dette. Det kan være lettere å varsle til dem enn til oss som er en offentlig virksomhet, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i en pressemelding fra Statsbygg.

I tillegg til å slutte seg til etikkplakaten har samtlige underskrivere bidratt med minst 10.000 kroner til Fair Play Bygg Oslo og omegn som støttemedlemmer. Statsbygg skriver i sin pressemelding at de har støttet foreningen med 50.000 kroner, og Oslo kommune har bidratt med 100.000 kroner.

Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og fungerer som en varslingskanal for byggenæringen. Siden oppstarten for halvannet år siden har Fair Play Bygg avdekket en rekke tilfeller av arbeidslivskriminalitet i Oslo og omegn.

Til Byggeindustrien sier Mamen at håpet hans er at etikkplakaten også vil signeres av andre enn bedriftene tilknyttet Fair Play Bygg Oslo og omegn.

‒ Etter hvert håper jeg dette kan bli større. Det har jeg tro på, sier han.