Selvaag Bolig mener Sandnes kommune har snudd 180 grader i utbyggingen av indre Vågen i Sandnes.  - Prosjektet er ikke lenger bærekraftig, sier Baard Schumann (foto: Snorre E. Johnsen).

Schumann i harnisk i Sandnes: − Det mest uforutsigbare vi har vært borti

− Vi er ført bak lyset av Sandnes kommune, raser administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Han mener Sandnes kommune har snudd og vil ha 45 prosent av det 72.000 kvadratmeter store området indre Vågen i Sandnes til park.

− Kommunen har snudd 180 grader. Dermed blir det ikke plass til de 700 boligene vi har planlagt, men bare 400 boliger. Økonomien i prosjektet er ikke lenger bærekraftig, sier administrerende direktør Baard Schumann til Stavanger Aftenblad.

Kommunens snuoperasjon kommer bardust på Selvaag Bolig, som allerede har lagt mye tid og penger i prosjektet. Schumann mener selskapet hele vegen har innrettet seg etter signalene boligutvikleren har fått fra kommunen.

− Kommunen har oppfordret oss til å utfordre planen som gjelder for området og vi har hatt arkitektkonkurranse for denne delen av Sandnes, sier han til avisa.

Han karakteriserer de nye signalene fra kommunen som lite fremtidsrettede.

De foreliggende planene for utbyggingen skal være mellom fem og seks milliarder kroner.

Selvaag Bolig har innledet et samarbeid med Ava Eiendomspartner som skal ha ansvar for rundt 60.000 kvadratmeter hotell og næringsarealer i prosjektet.

− Dersom kommunen står på sitt, vil det være vanskelig for å få store, seriøse utbyggere til å satse i Sandnes, fastslår Schumann.

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap) kjenner ikke til ekstra krav om park i området ut over det som har vært forutsatt.

− Vi har hele tiden vært opptatt av at dette er det viktigste grøntdraget i utviklingen av byen. Vi kan ikke la kortsiktige økonomisk interesser gå foran en slik utvikling, sier han til Stavanger Aftenblad og legger til at han er innstilt på å finne en akseptabel løsning. 

Leder i utvalg for byutvikling, Martin S. Håland sier at det skal inn parkområder i denne delen av sentrum.

− Vi ser for oss en park på cirka 20.000 kvm og er innstilt på å redusere kravet til uteoppholdsareal siden boligene ligger nær parken, opplyser han til Stavanger Aftenblad.