Daglig leder Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter og Arild Kirkebøen i Ålhytta. Foto: Norsk Hyttesenter

Rapporterer om rekordsalg av nye hytter - opp 12 prosent

Norsk Hyttesenter melder at det aldri er solgt flere hytter i Norge enn i første halvår 2020.

Besøkstallene ved Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta har vært uvanlig gode om dagen. Her er det stilt ut 31 hyttemodeller fra 19 norske hytteprodusenter.

I en pressemelding rapporterer Norsk Hyttesenter rapporteres det om en økning på 12 prosent i salget av nye hytter første halvår 2020 sammenliknet med første halvår 2019.

Ola Nordmann ser for seg flere feriedager i Norge

Daglig leder Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter er ikke overrasket over at det aldri har blitt solgt flere nye hytter i Norge enn i 2020. Han peker på flere forklaringer på hvorfor nordmenn velger hytter på fjellet og ved sjøen.

– I et globalt perspektiv har det skjedd mye de siste årene. Terror, miljø og pandemi påvirker våre ferie- og fritidsvaner. Det er nok mange som ser for seg flere feriedager i Norge de kommende årene. Da er fritidsbolig en smart investering, uttaler han i meldingen.

Ålhytta opp 32 prosent

Tallene fra hyttebransjen viser at det er sistnevnte kategori – de mindre hyttene – som i stor grad har bidratt til økningen i salget i 2020. Hytteprodusenten Ålhytta kan vise til en salgsøkning på 32 prosent første halvår. Arild Kirkebøen i Ålhytta fastslår at trenden går mot mindre og mer nøkterne hyttemodeller.

– Vi har mer etterspørsel etter mindre og mer nøkterne hytter enn tidligere. Det synes vi er positivt. Vi er opptatt av å regulere hytteområdene godt og bygge smart, slik at vi tar vare på naturen, sier Kirkebøen i pressemeldingen.

Han fastslår at det er en annen stemning i markedet nå enn tidligere.

– Kundene var innom visningshyttene også i sommer, noe som er litt uvanlig i denne delen av året, sier han.

Daglig leder Øystein Grøgård i Ålhytta presiserer imidlertid til Byggeindustrien at usikkerheten som har preget samfunnet den siste tiden også setter sitt preg på hyttemarkedet.

– Ønsket om å ta vare på den gamle familiehytta er større og mange ønsker å bygge til, supplere med anneks eller rehabilitere. Samtidig opplever vi at mange tiltrekkes av Ålhytta som en leverandør som er svært opptatt av å ta vare på naturen vi bygger, skriver han i en e-post til Byggeindustrien.

Ringvirkninger

Olstad påpeker at norsk hyttebransje er en næring som bidrar med flere tusen arbeidsplasser og økt aktivitet i mange distrikter i Norge, og at det har positive ringvirkninger at hyttebransjen nå har en oppgang.

– Dette er distrikt som gjerne har slitt med både fraflytting og sysselsetting, og opplevd generelle nedgangstider. Utbygging av fritidsboliger skaper verdi i stadig flere lokalsamfunn, uttaler han i pressemeldingen.

Dette er hytteprodusentene som er representert ved Norsk Hyttesenter:

Blåne Hytter

Boligpartner

Eikås Hus & Hytter

Familiehytta

Fjelldrøm

G. Thue Håndlaft

Hedda Hytter

Jøra Bygg

Leve Hytter

Lugn Hytter

Nordlyshytter

Nye Hytter

Ranahytta

Røroshytta

Saltdalshytta

Telemarkshytter

Tinde

Øverbygg

Ålhytta