Den nye folkehøgskolen, som blir ført opp på Sjøskrenten i Longyearbyen, bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket.
Den nye folkehøgskolen, som blir ført opp på Sjøskrenten i Longyearbyen, bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket.Foto: Ramirent

Ramirent tenkte alternativt da Hæhre trengte byggtørk-anlegg på Svalbard

I forbindelse med byggingen av ny folkehøgskole i Longyearbyen, har Ramirent levert det som skal være verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme.

Det er Store Norske som både skal bygge, drifte og eie folkehøgskolens nye base på Sjøskrenten i Longyearbyen. Hæhre Arctic AS har fått oppdraget med å bygge den nye folkehøgskolen. Prosjektet har en sterk miljøprofil og bygges i massivtre med solcelleanlegg på taket, skriver Ramirent i en pressemelding.

Det 2.500 kvadratmeter store nybygget vil ha plass til 125 elever og være klar til bruk i februar 2023. I tillegg skal det nærliggende internatbygget rehabiliteres.

Verdens nordligste

I folkehøgskole-prosjektet har Ramirent Norge levert det som skal være verdens nordligste byggtørk-anlegg basert på fjernvarme. Anlegget skal stå der midlertidig inntil permanent løsning er på plass.

Petter Johnsen, produktleder byggvarme i Ramirent Norge.

Petter Johnsen, produktleder byggvarme i Ramirent Norge.

Foto: Ramirent.

– Ja, oss bekjent er det ingen andre som tidligere har levert et anlegg for byggtørk som får energien fra fjernvarme i så nordlige strøk som dette, sier Petter Johnsen, produktleder byggvarme i Ramirent Norge.

Kortreist fjernvarme
Det var selger Rune Sørensen ved Ramirent Tromsø, som utarbeidet tilbudet Hæhre valgte å gå for.

– Det hele startet med en henvendelse fra Hæhre Arctic som hadde behov for varmeaggregat i forbindelse med byggingen av den nye folkehøgskolen på Svalbard. Det var da snakk om de tradisjonelle «kokoverkene» som går på diesel. Vi bestemte oss imidlertid for å se på alternative løsninger før vi ga et tilbud, og vi ble raskt klar over at det allerede var en energikilde på Svalbard i form av fjernvarmeanlegg, sier Sørensen.

– Mye av Svalbard varmes fortsatt opp via fjernvarme og kulldrift. Vi presenterte derfor et tilbud der vi foreslo en løsning med fjernvarme. Dette er en kortreist løsning samtidig som det gir en veldig sikker og stabil tilførsel av energi til byggtørkerne. I tillegg krever det lite vedlikehold. Dermed fikk vi kontrakt på levering av fem byggtørkere og tre er allerede er satt i drift, forteller Ramirent-selgeren.

Det midlertidige byggtørk-anlegget til Ramirent er satt i drift på byggeplassen til den nye folkehøgskolen i Longyearbyen.
Det midlertidige byggtørk-anlegget til Ramirent er satt i drift på byggeplassen til den nye folkehøgskolen i Longyearbyen.Foto: Ramirent

Båt fra Tromsø

Petter Johnsen, produktleder byggvarme i Ramirent, opplyser at det ble benyttet båt til transporten. Alt utstyret ble fraktet fra Tromsø til Svalbard i løpet av en uke, skriver utleieselskapet i meldingen.

– Våre montører var der oppe i midten av mai og brukt tre dager på å ferdigstille anlegget som vil bli fjernovervåket fra fastlandet via nettet, forklarer Johnsen.

Fornøyd entreprenør

Anleggsleder Pauli Nordvåg i Hæhre Arctic er ifølge Ramirent veldig fornøyd med både byggtørk-løsningen som ble valgt og det tette samarbeidet med Ramirent underveis i prosessen.

Hæhre Arctic og Ramirent har arbeidet tett sammen om byggtørk-anlegget på Svalbard. Her representert ved Ronny Tomren i Hæhre Arctic (t.v.) og Rune Sørensen i Ramirent.
Hæhre Arctic og Ramirent har arbeidet tett sammen om byggtørk-anlegget på Svalbard. Her representert ved Ronny Tomren i Hæhre Arctic (t.v.) og Rune Sørensen i Ramirent.Foto: Ramirent.

– I og med at det benyttes fjernvarme som energikilde får vi en løsning som både er rimelig og ikke minst gir en veldig jevn og gode varme. Dessuten trenger vi ikke tenke på etterfylling av diesel, slik som ved bruk av «kokoverkene», siden varmetilførselen er konstant under hele byggeperioden, sier han.

I rute 

Ifølge Nordvåg er folkehøgskole-prosjektet i Longyearbyen i god rute fram mot planlagt ferdigstillelse 31. januar neste år. Entreprenøren har nå mellom 15 og 20 arbeidere i sving på byggeplassen, opplyser Ramirent i meldingen.

Ramirents montør Bjørn Villy Buskli i full sving med byggtørk-anlegget som er basert på fjernvarme.

Ramirents montør Bjørn Villy Buskli i full sving med byggtørk-anlegget som er basert på fjernvarme.

Foto: Ramirent