Politiet: - Kriminelle søker til byggebransjen

36 Arbeidstilsynet-pålegg, 13 NAV-saker og 13 pågripelser for ulovlig opphold var resultatet av en to måneder lang aksjon mot byggebransjen i Stavanger-regionen.

Det skriver rosenkilden.no denne uken.

– Vi har for alvor begynt å grave i byggebransjen, sa politioverbetjent Fred Sherling på Næringsforeningens møte om kriminalitet i byggebransjen onsdag.

– Vi ser at kriminelle beveger seg over til denne bransjen. Årsaken er det det er mye penger å tjene, og faren for å bli oppdaget er liten og straffene milde, påpekte politimannen.

Hver tredje bedrift i norsk byggebransje har tapt oppdrag til useriøse aktører, viser undersøkelser. Flere seriøse aktører har nærmest gitt opp privatmarkedet. Journalist i Dagbladet, Gunnar Thorenfeldt, har jobbet lenge for å avsløre omfanget av den svarte økonomien, og mener folk må være klar over hva de risikerer å bidra til når de hyrer useriøse aktører.

– Trafficking-problemet har blitt noe mindre, det som virkelig øker nå er tvangsarbeid.

Det er ikke bare et problem i byggebransjen, det gjelder innen transport, butikk, renhold og restaurant. Man risikerer at de seriøse aktørene gir opp, eller svarer med å bli mer useriøse selv også, sier han.

Dugnad mot svart arbeid

I dagens regelverk har ikke politiet mulighet til å stoppe arbeid ved mistanke om ulovlig drift, heter det i artikkelen på rosenkilden.no.

– Rask reaksjon og smidig samarbeid med andre offentlige etater er viktig, sa Fred Sherling til de 100 frammøtte i Rosenkildehuset denne uken.

Rogaland politidistrikt ønsker nå å iverksette et eget prosjekt til høsten der man både etterforsker, men samtidig jobber operativt med blant annet uroaksjoner. Politiet inviterer derfor næringslivet til å bidra i en felles front mot denne formen for kriminalitet.

Den største trusselen mot bransjen

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Rogaland, Harald Minge, tok raskt imot invitasjonen.

– Dette er noe vi mer enn gjerne bidrar til. I første omgang er det naturlig for oss at det skjer gjennom vår egen ressursgruppe for bygg og anlegg. Andre viktige aktører er LO og NHO, som har jobbet med dette lenge. Dette møtet er starten, nå må vi komme i gang og ta dette på alvor slik det har blitt gjort i Oslo-området, sier Minge til rosenkilden.no.

Minge får også full støtte fra regiondirektør i Kruse Smith, Rune Hognestad.

– Vi snakker om den største trusselen mot hele bransjen vår. Det kan være lett å la seg friste av et imponerende billig tilbud fra en potensiell samarbeidspartner, men da bør varsellampene blinke, for sannsynligheten er stor for at du befinner deg i nærheten av noe kriminelt, sier han.