Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret (fra venstre) med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustriens podkast Byggeplassen. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret (fra venstre) med Frode Aga og Christian Aarhus i Byggeindustriens podkast Byggeplassen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Flyktet som barn - nå gir hun svar på hva krigen betyr for byggenæringen

Nejra Macic flyktet fra krigen i Bosnia som barn. Nå forsøker sjefsøkonomen i Prognosenteret å gi svarene på hva Ukraina-krigen kan bety for den norske bygg- og anleggssektoren.

I 1993 kom Nejra Macic til Norge som flyktning fra krigen i Bosnia. Hun var bare tre år gammel da familien måtte flykte fra hjemlandet.

Da hun denne uken skulle dele sine faglige betraktninger om hvordan Russlands invasjon av Ukraina kan påvirke bygg- og anleggsnæringen her hjemme, ble det vanskelig å holde sine personlige erfaringer utenfor.

På Twitter delte hun sin analyse sammen med et kort tekst og et personlig bilde fra sin egen barndom som asylsøker:

I den siste episoden av Byggeplassen forteller Macic både om hva hun som økonom tenker om krigen i Ukraina, men også hvordan hun som menneske blir berørt av den russiske invasjonen.

– For det første er jeg økonom, og min jobb i Prognosesenteret er jo å mene noe om norsk økonomi og hvordan det påvirker bygg- og anleggsnæringen som er vårt hovedfelt. Men det er jo vanskelig å holde følelser utenfor, spesielt når det er noe jeg og min familie har opplevd selv, sier hun i podkasten.

Traumer

Hun forteller hvordan om hvordan Ukraina-krigen har gjenopplivet gamle traumer for både familie og bosniske venner som har opplevd krig.

– Det er mye frykt. Jeg forstår at både nordmenn og andre europeere kjenner på frykt, men for vår del er i tillegg konkrete vonde minner som også kommer tilbake igjen, sier Macic som selv var for liten til å huske selve krigen i hjemlandet. Men hele oppveksten er preget av krigen i Bosnia på 90-tallet.

– Jeg husker jo tiden vi kom til Norge. Barndommen min var preget av vi var flyktninger, sier Macic og forteller om hvordan opphold på asylmottak flere steder i Norge og oppveksten som flyktning på Greverud og i Oslo senere har formet henne som voksen.

Vanskelig å gi analyse

I episoden snakker også Macic om hvilke konsekvenser hun og Prognosesenteret mener Ukraina-krigen vil få for den norske byggenæringen, hvilke spørsmål som kommer fra bransjen og hvor krevende det er å gi gode prognoser når fremtiden er usikker som nå.

– Det er ekstremt vanskelig. Vi har en verktøykasse som vi bruker som økonomer. Den er fylt med mange ulike teoerier som vi har lært om på skolen. I tillegg har vi flere år med erfaring av andre typer kriser. Men ingen kriser er like, og det som veldig spesielt i denne krisen er at usikkerheten har en så stor geografisk spredning. Det er stor internasjonal uro og det er vanskelig å vite om aktørene vil oppføre seg rasjonelt, sier Macic og fortsetter:

– Det er en antakelse i alle modeller og teorier at aktørene oppfører seg rasjonelt, og hvis de ikke gjør det så bryter man en av forutsetningene i modellene. Men vår tanke er at hvis vi legger fram alle forutseninger, så har vi helgardert oss. Det vi kommer med er vår faglige mening om hva som kan skje, sier Macic.

Hvordan den faglige meningen er, kan du høre mer om i podkasten og lese mer om i dette innlegget til Macic som ble publisert på Bygg.no nylig.