Du kan møteJohn R. Moen (fra venstre), Sindre Sverdrup Strand, Christian Aarhus og Cathrine Barth i siste episode av Byggeplassen. Foto: Svanhild Blakstad

Ny podkast: Sirkulær og avfallsfri byggenæring kan betale for seg selv

Den norske byggenæringen greier kun å resirkulere 28,8 prosent av alt de bruker, ifølge en ny rapport om sirkulær økonomi. Men en sirkulær og helt avfallsfri byggenæring er både mulig og nødvendig, mener gjestene i denne ukens episode av Byggeplassen.

Torsdag forrige uke lanserte Circular Norway, i samarbeid med Skift og Virke, rapporten Circularity Gap report. Her kommer det blant annet frem at byggenæringen faktisk står for 20 prosent av all avfallsproduksjon i Norge, og av dette klarer vi kun å resirkulere 28,8 prosent.

Sett samlet er den norske økonomien kun 2,4 prosent sirkulær, langt under det globale gjennomsnittet på 8,6 prosent, ifølge rapporten.

Last ned rapporten her.

Klimakjempe

Cathrine Barth er medgründer og strategileder i Circular Norway, og gjestet nylig Byggeplassen sammen med John R. Moen, tidligere avdelingsdirektør i Statsbygg og leder av BAdigital, et selskap som utfører rådgiving innen strategi, forretningsutvikling og prosjekter, og har initiert flere utviklingsprosjekter innen digitalisering og industrialiseringi byggenæringen.

‒ Byggenæringen er den skjulte klimakjempen i Norge. Veldig mye av klimaavtrykket til den norske byggenæringen er avsetninger vi gjør i andre land, når vi bruker jomfrualuminium, betong eller stål, og det er overhodet ikke bærekraftig, men vi kjøper oss ut av problemene, sier Barth.

I likhet med John R. Moen, som blant annet har argumentert for viktigheten av en avfallsfri byggenæring på bygg.no, mener Barth at aktørene i næringen må tenke lengre enn bare resirkulering av byggeavfall.

Drar hele utviklingen

Moen mener dagens arbeid med å redusere avfallet fra den norske byggenæringen er en feilslått strategi.

‒ Hvis vi nå ser på at byggebransjen har 20 prosent av alt avfall i Norge, er det en gigantisk mengde. Byggebransjen er Norges største fastlandsnæring, og de som produserer mest avfall. I 20 år har vi jobbet for å redusere avfallet, og vi har null gevinst. På et tidspunkt må vi innse at hvis vi gjør det samme og forventer et nytt resultat, fungerer det ikke, påpeker han.

Moen mener man må slutte å produsere avfall i det hele tatt.

‒ For å få til dette, må vi digitalisere og få kontroll på hvert eneste element i byggeprosjektet. Når vi ser på hva vi gjør her, er det en så stor rasjonaliseringsgevinst og en så stor kostnadsbesparelse at det i seg selv drar hele utviklingen, sier han.

Hør mer om hvordan byggenæringen kan bli mer sirkulær og komme nærmere målet mot å bli avfallsfri i Byggeplassen.