Innovativ arkitektur fra KAP, sammen med servicebygget signert Jensen og Skodvin arkitekter fra 2005, gjør nå Ropeid til et fullverdig turistvegstopp, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.
Da Sandsfjord bru avløste ferjen mellom Sand og Ropeid i 2015, ble det meste av ferjeleiet på Ropeid liggende igjen ubrukt. Ideen bak den nye rasteplassen var å kombinere rast og hvile med reparasjon av landskapet. Sjølinjen rundt den opprinnelige holmen blei gravd frem og «bandasjert» med betongmadrasser. Madrasslandskapet rommer også små og store møbelelement i form av krakker og bord, lykter og lamper. Møblene står opp som klynger av kunstige «sopper», laget av materiale fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke, skriver Vegvesenet i meldingen.
– Prosjektet er et landskapsgrep som visker ut skillet mellom kultur og natur. Det kunstige imiterer naturen og det naturlege imiterer det kunstige, forklarer Eivind Gjertsen i KAP arkitekter.
Ordfører Gerd Helen Bø i Suldal kommune, står for den offisielle åpningen torsdag 3. juni.
– Det å få en Nasjonal turistveg-rasteplass på Ropeid kan minne oss om historien til stedet. Ikke minst får vi enda et minnerikt sted å stoppe langs arkitekturrunden gjennom Sauda og Suldal, sier Bø.
– Nasjonal turistveg Ryfylke er viktig for turistnæringen i Suldal og for hele Ryfylke. Det å få en så fin rasteplass på Ropeid setter en ekstra spiss på opplevelsene langs veien, tilfører Suldal-ordføreren.
Laila Steine, leder i Suldal vekst, mener Nasjonal turistveg Ryfylke er stadig mer attraktiv for besøk.
– Nasjonal turistveg Ryfylke er en skatt for alle som vil oppleve kombinasjonen av natur, kultur og arkitektur. Turistvegen har medvirket vesentlig til økt verdiskaping i reiselivet både i Suldal og i regionen ellers, slår Steine fast.
Ropeid – rasteplass:
Arkitekt: KAP Arkitektur
Entreprenør: BG Suldal
Byggherre: Statens vegvesen

Installasjonene på den nye rasteplassen, lyser opp på kveldstid. Arkitekt er KAP. Foto: Frid-Jorunn Stabell