LAG EN PLAN: – Ta rom for rom og ikke hele huset på en gang. Da kan du skape deg en frodig øy inne i alt rotet, et sted hvor du kan gå inn, se på TV og slappe av før du går ut igjen i Glava-kaoset, er rådet fra maler og tusenkunstner Einar Nilsson til nordmenn med oppussingsplaner.

Tid for hjem-profilen gravde ut 15 tonn fra egen kjeller for å bygge «mancave»

Maler og altmuligmann Einar Nilsson i Tid for hjem har en forkjærlighet for gamle hus og bygger sin egen «mancave» når han ikke pusser opp for andre på TV2.

Publisert Sist oppdatert

Dette var blant de mest leste sakene på bygg.no i 2021. I tiden frem til nyttår kommer vi til å publisere flere av disse om igjen.

I koronaåret har nordmenn mer enn noen gang kastet seg over oppussingsprosjekter på hjemmefronten. I spalten «Spørsmålet» i siste utgave av Byggeindustrien deler Einar Nilsson egne tips og historier med leserne.

Kjendismaleren ler godt når han får spørsmål om hvor mange liter maling det har gått med i koronaåret:

– Ha-ha, jeg driver ikke så stort med maling i det daglige utenom Tid for hjem, men totalt i mitt lille enkeltpersonforetak og TV-jobben tipper jeg det har gått med rundt 500 liter.

– Så hva gjør du når du ikke pusser opp hjemmene til folk på TV?

– Jeg driver firmaet EinArt hvor jeg har spesialisert meg på restaurering, gamle maleteknikker og tapetsering. Det går mye i historiske bygg, slik som gamle kirker og herskapshus. Jeg er litt privilegert som kan velge de jobbene jeg vil ha. Og da tar jeg de jobbene jeg synes er mest gøy!

– Det ser ganske hektisk ut når dere pusser opp på TV. Hvordan får du tid til andre ting?

– Ja, det kan bli lange dager under opptak, men vi jobber etter et fast skjema. Vi starter alltid mandag klokken ni og skal være ferdig i løpet av torsdag slik at eierne flytter hjem igjen fredag. Slik holder vi på annenhver uke.

– Så hva gjør du i friuken fra TV?

– Da holder jeg på med mine egne prosjekter, både hobbyprosjekter hjemme og på hytta, og oppdragene jeg har i EinArt. Det jeg driver med profesjonelt er litt smalt, men likevel bredt nok til at det er mer enn nok å fylle tiden med. Nå for tiden har jeg en spennende takrestaureringsjobb i Sankt Jørgen kirke for Bymuseet i Bergen.

– Du vant Skal vi danse i 2018. Hva liker du best – å svinge penselen eller å svinge deg på parketten?

– Det er lett å svare på. Jeg er en variasjonens mann og liker å holde på med mye forskjellig. Det gir dynamikk. Jeg trives like godt med fullt trøkk, som å ha det veldig rolig. I Skal vi danse holdt vi på sammenhengende i 3,5 måneder og det ble som en jobb. For at jeg skal trives må jeg ha variasjon i det jeg driver med. Så svaret er begge deler.

– Du har også andre talenter og interesser såvidt vi har skjønt, foruten at du både snakker spansk, driver med grafisk design og er en habil snekker?

– Musikk har vært viktig for meg hele livet, og jeg både synger og spiller gitar. Min innstilling er at uansett hva jeg skal gjøre, så vil jeg gjøre det skikkelig. Det fikk jeg med meg fra da jeg som 20-åring dro til USA og ble lærling hos Steve Boyleston, en kunsthåndverker som drev med finere interiørdesign og tapetsering i Florida.

– Har du noen egne oppussingsprosjekter på hjemmefronten?

– Ja, jeg har et prosjekt som har gått over flere år i mitt gamle hus i Sandviken fra 1886. Jeg har gravd ut kjelleren i to omganger og fjernet 15 tonn med jord og stein. Det var mye manuelt arbeid, for å si det slik. Her bygger jeg en skikkelig «mancave» hvor jeg skal ha plass til gitarer, trommesett, piano, kjøleskap til leskende drikkevarer, gode møbler – i det hele tatt et sted for å kose seg!

– Hva tenker du om nordmenns hang til å pusse opp i koronatiden?

– For de som fortsatt har jobb er det nok mange som har sittet på hjemmekontoret og ergret seg over alt som skulle vært gjort hjemme – og gjort noe med det. Men egentlig har nordmenn i 2020 bare gjort enda mer av de de alltid har gjort – pusset opp hus og hjem for økt trivsel og for å øke boligverdien.

– Har du noen stalltips til selvbyggeren, slik at han eller hun slipper å få Sinnasnekker’n på døra?

– Å ja, og jeg snakker av erfaring. Jeg har en forkjærlighet for gamle hus og bor selv i ett. Når man kjøper seg et hus og skal pusse opp, så er det fryktelig enkelt og gøy å rive – litt sånn «demolish»... Men det tar mye tid å bygge opp igjen. Så lag en plan slik at du unngår kaos.

– Det høres lettere sagt enn gjort. Hvordan?

– Ta rom for rom og ikke hele huset på en gang. Da kan du skape deg en frodig øy inne i alt rotet, et sted hvor du kan gå inn, slå på lyset, se på TV og slappe av før du går ut igjen i Glava-kaoset. Det er veldig mange som gjør den feilen, og jeg har vært der selv. Det er ikke noe gøy når a du går tom for både penger og motivasjon.

– Hva liker du best med å være håndverker?

– Det er flere ting. For det første er det utrolig kjekt og motiverende å forandre og forvandle noe som ikke fungerer eller er pent, til noe som blir vakkert og funksjonelt. Samtidig er det veldig gøy å jobbe i team hvor vi sammen når målet innenfor den tiden vi har til rådighet.

– Og den andre?

– Du treffer alle mulige slags folk, og det er ekstra gøy å møte mennesker som er opptatt av å ta vare på gamle hus og holde gamle håndverkstradisjoner og teknikker i hevd.

– Hva er det morsomste Tid for hjem-prosjektet?

– Det er når vi bygger noe fra grunnen. Jeg husker vi rev et gammelt hønsehus og bygde opp igjen en blanding av et lysthus og en stor utestue. Det var masse utfordringer underveis blant annet med grunn og støp, men det ble veldig bra.

– Og hva er mest krevende?

Det er faktisk ofte tørketiden på maling og sparkel, siden vi har så knapp tid. Som maler skal jeg sørge for at det ser fint ut, og på slutten kan det være en tøff jobb hvis snekkerne ikke er ferdig med sin del av jobben, som etterpå skal grunnes og males flere strøk.

Powered by Labrador CMS