Clemenskvartalet i Bjørvika. Illustrasjon: Mad arkitekter

Kjelleren ferdig i Clemenskvartalet i Bjørvika

Etter to års arbeid er AF Byggfornyelse ferdig med kjelleren i Clemenskvartalet i Bjørvika i Oslo.

– Det har vært en omfattende og krevende jobb, som AF Byggfornyelse har utført på en svært god måte, sier Synnøve Lyssand Sandberg, administrerende direktør i Oslo S Utvikling (OSU) i en pressemelding. OSU er byggherre gjennom Clemenskvartalet AS, sammen med Hav Eiendom.

Prosjektet ligger på en tomt som på cirka 9.500 kvadratmeter, langs Kong Haakon 5s gate og Middelalderparken. Grunn- og betongarbeidene på kjelleren er gjennomført som en samspills- og totalentreprise, med en kontraktsverdi på 419 millioner kroner, eksklusiv merverdiavgift.
– Vi la vekt på en god prosjektering før arbeidene startet, siden utfordringene med grunnforholdene var betydelige og godt kjent, sier Marius Kongsland, prosjektleder i AF Byggfornyelse i meldingen.

Arbeidet inkluderte graving seks meter ned under havoverflaten, med 50 meter ned til fjell.

– Sammensetningen og formatet av utfordringene var imidlertid nytt. Trykket fra hovedveien som ligger på isolasjonsfylling, vannet og størrelsen på byggegropa var eksempelvis ny. Summen av folkene som har vært involvert i prosjektet satt imidlertid med kompetansen som skulle løse utfordringene. Med oss hadde vi gode samarbeidspartnere som Norconsult, Multiconsult, Hallingdal Bergboring, Stole grunnentreprenør og Eiqon, sier Kongsland.

De forteller at prosjektet er gjennomført med stort fokus på sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) på byggeplass, og så langt har det ikke vært skader med fravær under byggeprosessen.

Clemenskvartalet eies av OSU og Hav Eiendom, og er tegnet av Mad arkitekter. Totalt blir hele bygget på 39 000 kvadratmeter, med næringslokaler i første etasje.