Siv Jensen. Foto: Tuva Skare

Jensen vil ha mer handel med Kina

Det er viktig å pleie forholdet til Kina, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Denne uka dro hun selv til landet.

Et ikke helt planlagt bakteppe for besøket er den eskalerende handelskonflikten mellom USA og resten av verden og USAs økende proteksjonisme.

– Norge og Kina er veldig enige om at dette er en dårlig utvikling, og at handel mellom land er veldig viktig, sier Jensen på telefon til NTB fra Beijing.

– Derfor er det viktig å videreutvikle det bilaterale samarbeidet mellom våre land. Vi har glede av å jobbe sammen, understreker finansministeren, som ble invitert til Kina av sin kinesiske kollega for et års tid siden.

– Gode samtaler

På programmet for besøket står blant annet møter med Kinas sentralbanksjef, skatteminister og finansminister. Blant annet skal den over 30 år gamle skatteavtalen med Kina reforhandles.

– Så langt har samtalene vært svært positive. De bærer bud om et gjensidig ønske om å videreutvikle forholdet, sier Jensen, som blant annet har diskutert premissene for norsk næringslivs satsing i Kina. Handelen med Kina har et stort, uutnyttet potensial, mener hun.

– Dette er et spennende marked for norske bedrifter, slår hun fast.

– Utfyller hverandre

Etter at forholdet mellom Norge og Kina ble normalisert i desember 2016, etter over seks år i «fryseboksen» på grunn av nobelpristildelingen til den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010, har norsk eksport av blant annet laks til Kina økt kraftig.

Nylig var også fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på besøk i Kina for å promotere norsk sjømat.

Samtidig importerer Norge en rekke varer fra Kina.

– Vi har glede av og utfyller hverandre, sier Jensen.

I retur for et bedre forhold lovet norske myndigheter å respektere «Kinas kjerneinteresser».

I 2010 la Kina også forhandlingene om en handelsavtale med Norge på is. Denne er fortsatt ikke på plass.

– Det pågår et arbeid, men dette er det Næringsdepartementet som har ansvaret for, sier Jensen.

Roboter og infrastruktur

Onsdag deltok hun på et kapitalmarkedsseminar i Shanghai med blant annet norsk og kinesisk finansnæring. Der benyttet hun også anledningen til å besøke en bank der det aller meste er robotbasert for å se nærmere på hvordan kineserne utnytter digitaliseringen.

Torsdag sto også et møte med den asiatiske investeringsbanken, som ble opprettet for tre år siden, på programmet. Norge har skutt inn flere milliarder kroner.

– Banken bidrar til nødvendig infrastruktur rundt om i verden slik at veksten øker og fattigdommen reduseres. I tillegg er de knallharde når det gjelder å bekjempe korrupsjon, sier Jensen.