Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo. Foto: Moment Studio
Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo. Foto: Moment Studio

Innlegg: Frykter flere konflikter etter økte materiellpriser

Høy materiellpris kan true fremdriften i prosjekter og lønnsomheten til medlemmene, men også øke konfliktnivået, skriver Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo i et innlegg.

De svært høye råvare- og fraktprisene har forplantet seg til materiellet. Det siste året har Prognosesenteret registrert en økning i prisene på elektriske artikler på 10 prosent, og 12 prosent på installasjonsprodukter. Selv om verdenshandelen er på vei til å hente seg opp etter pandemien, tar det tid før varelagrene er på normale nivåer. Dette kan true fremdriften i prosjekter og lønnsomheten til medlemmene, men også øke konfliktnivået.

Årsaken til prisveksten er en eksplosiv cocktail av blant annet høye råvarepriser på eksempelvis kobber og plast, mangel på databrikker og containere til å frakte varer, høye fraktpriser og stengte havner på grunn av koronasmitte har skapt usikkerhet og nye utfordringer. Det våre medlemmer ikke trenger nå er beskjed fra leverandører om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser av materiell.

Vi frykter at økte materiellpriser også skaper flere konflikter. Mange av våre medlemsbedrifter har inngått kontrakter med fastpris uten indeksregulering, og da spesielt i prosjekter hvor man ikke kan vise til forsinkelser. Her må bedriftene være proaktive, gjennomgå kontraktene med kunder, leverandører og underleverandører og varsle tidlig om konsekvenser slik at vi unngår konflikter om marginer som allerede er presset. Det er ingen tjent med.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.