Statsministeren får en flott hage

Etter byggestart i fjor høst har arbeidene med regjeringens representasjonsanlegg i Oslo i stor grad bestått av nennsom riving av gammel og dårlig innredning. Nå er Statsbygg i gang med å bygge opp igjen. Hagen blir flott. SE VIDEO

Det nye representasjonsanlegg for regjeringen med statsministerbolig vil holde hus i eiendommene i Parkveien 45, Riddervoldsgate 2 og Inkognitogaten 18 i Oslo. Anlegget vil ventelig stå klart i 2008.

Riddervoldsgate 2 skal benyttes til utvidelse av soveroms- og møteromskapasiteten i Parkveien 45. Inkognitogaten 18 blir bolig og representasjonslokaler for statsministeren.

- Det er et omfattende restaureringsarbeid som skal gjennomføres, sier Statsbyggs prosjektleder Lasse Kwetzinsky. 

Både Riddervoldsgate 2 og Inkongnitogaten 18 har verneverdige fasader. Det gjør arbeidet komplisert og omfattende, forteller Statsbyggs Lasse Kwetzinsky som i dag presenterte en ny illustrasjon av hvordan statsministerboligen vil bli seende ut mot hagen og Parkveien.

BESKRIVELSE AV HAGEANLEGGET VED REGJERINGENS REPRESENTASJONSANLEGG
Landskapsarkitekt: Snøhetta AS

Hagen består opprinnelig av 4 eiendommer som nå skal bli ett helhetlig anlegg. Det er ulike funksjoner som skal oppfylles og representasjonsbruk er ett av hovedkriteriene for utformingen av hagen. Det skapes et helhetlig hageanlegg som skal kunne brukes til representasjon, samtidig som hagen skal romme bruk av mer privat karakter for statsministerens familie.

Den opprinnelige hagen kan spores tilbake til 1880-tallet, og er tydelig vist i plan på Krum sitt kartverk fra 1888. Anlegget ligger rett bak Slottet, i et villaområde som er unikt i sitt slag fordi det er spesielt godt helhetlig bevart. Parkveien 45 med tilhørende hageanlegg har status som fredet. Det er utført hagearkeologiske utgravninger for å undersøke spor etter det historiske hageanlegget. I forbindelse med disse undersøkelsene fant Byantikvaren automatisk fredete fornminner i form av stolpehull og kokegroper. Det er ført tett dialog med Riksantikvaren og Byantikvaren i forbindelse med etableringen av det nye hageanlegget.

Det nye hageanlegget er utformet av landskapsarkitektene hos Snøhetta AS. Det bygger på idealer fra 1800-tallets hager, men er utformet som et moderne og representativt hageanlegg med frodig beplantning, solide materialer og spennende detaljering.

Anlegget rammes inn av det restaurerte antikvariske gjerdet, klipte hekker og frodige syrinbusketter. De store eksisterende trærne i hagen er bevart. Det skapes en sekvens av større og mindre rom for opphold med slyngende stier, staudebed med rik blomstring, fjellhage med stilisert fjellbekk i stål, samt en stor sentral fontene.

Statsministerboligen har terrasser i 3 plan, alle med skiferdekke i oppdalskifer, pergola i tre for klatreplanter og en skifermur og terrengtrapp ned i fjellhagen.
I forhagene anlegges det hager med klipte hekker, bunndekke og klatreplanter. Hovedinngangen til Statsministerboligen får moderne utforming med plasstøpt, slipt betongdekke med tilslag av lys granitt. På taket til garasje og hagebod etableres det grønne takflater.