Fra parkering til fest

Festplassen i Bergen sentrum har endelig blitt det den skal være, en festplass for byen.

Etter mange år som asfaltbelagt parkeringsplass der bilene noe motvillig måtte vike plassen på 17. mai og ved Festspillåpning, er Festplassen ved Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum blitt et flott byrom egnet for større og mindre arrangement.

Gjenskape byens festplass
Allerede i 1986 vant Arkitektgruppen CUBUS en konkurranse om utforming av Festplassen. I 2002 fikk arkitektkontoret i samarbeid med Landskap Design i oppdrag av Bergen kommune å lage en endelig plan for Festplassen og forslaget fra 1986 ble bearbeidet. Målet var å gjenskape byens festplass.

Festplassen er på cirka 7.000 kvadratmeter. Etter at asfalten ble fjernet har det kommet granittheller, som ligger svakt skrånende ned mot Lille Lungegårdsvann (i Bergen kjent som Smålungeren). På hver side av plassen er det plassert store granittsteiner i trappeform. Ut mot vannet er det i dag et stålgjerde. Her skal det i neste byggetrinn komme sittetrapper.

Plassen er belyst med lysdioder (LED-teknologi) som bruker lite energi. På sidene er det plantet Kanzan-trær (Prunus serrulata) for å forbinde plassen med Byparken. Trærne er plassert slik at de på en måte vandrer inn i plassen. Overgangssonen mellom plassen og parken er belagt med lyst grusdekke.

25 millioner kroner
Arbeidet tok et år, fra 2003 til 2004, og ble utført av Anleggsgartner Magne Løvås AS. Det var kostnadsberegnet til cirka 25 millioner kroner.

Landskapsarkitekt Hanne Pollen i Arkitektgruppen CUBUS, var ikke personlig så tungt involvert i planleggingen av Festplassen, men forteller at Festplassen er mye brukt. - Den brukes mye, både til konserter, spontane arrangementer og som møtested og knutepunkt.

Pollen sier at det har vært flere utfordringer med utforming av Festplassen. - Det er høy grunnvannstand under plassen. Dette ga spesielle utfordringer når det gjaldt oppbygningen av plassen og anleggingen av trær. Det var en utfordring å håndtere de store steinene som er brukt. Belysning med LED-diodelys var også noe nytt, og de høye lysmastene er spesialtegnete.

Resultatet er blitt moderne minimalisme i klassisk byparkmiljø. Pollen sier at arkitektkontoret har fått ny kunnskap om bruk av store steinelementer og med belysningsteknologi (LED) basert på lavt energiforbruk.