Arkitekt, ingeniør og professor Jose Alfano.

- Fremtiden er prefabrikert

Arkitekt, ingeniør og professor Jose Alfano tror fremtidens bygg vil monteres, og ikke bygges på plassen.

Jose Alfano er en internasjonal pioner når det kommer til bruken av prefab-konstruksjoner, og har gjennom sitt arbeid ved Universitetet i Melbourne i Australia vært med på å skissere et utviklingsprogram som skal gi 90 prosent raskere boligproduksjon, 50 prosent lavere byggekostnader, 100 prosent gjenbruksgrad og 80 prosent resirkuleringsgrad på australske bygeplasser.

Den amerikanske arkitekten, ingeniøren og professoren fyrte av utfordringer og erfaringer fra Australia i forrykende fart fra BA2015-scenen, og kunne fortelle om en byggesektor med stort forbedringspotensial.

Ifølge Alfanos tall er kun tre prosent av den australske boligmassen prefabrikert, og landet har en gjennomsnittlig byggetid på to år. Samtidig utgjør den australske byggebransjen omtrent 10 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, og har stor innvirkning på den nasjonale økonomien.

Å løfte en ineffektiv byggesektor har derfor stor betydning for Australias fremtidige utvikling, og fremtiden er prefabrikert, mener Alfano.

− Vi tror ikke industrien vil bygge på stedet i fremtiden, og jeg tror ikke utfordringene vi står overfor, vil løses med hammer og spiker eller ved å tømme betong, sa han.

Alfano og kollegene jobber blant annet med å rekruttere fra bilindustrien og andre teknologibedrifter for å importere deres evne til industriell produksjon.

− Hvis vi skal utvikle byggebransjen, krever det multi-disiplinære samtaler, slo han fast.