Leder for Snøhetta Oslo, Tonje Værdal Frydenlund.

- Prefabrikasjon overmodent

Som oppvarming til BA2015-konferansen ble det mandag arrangert en workshop som samlet 70 deltakere fra både forskningsmiljøer og entreprenører. 

Leder for Snøhetta Oslo, Tonje Værdal Frydenlund, har fortalte historien om «Kuben» de lanserte for 13 år siden, et prefabrikasjonssystem med stor fleksibilitet både for sluttbruker og entreprenører. Det lyktes ikke.

- Vi var for tidlig ute, sukker Tonje Værdal Frydenlund som raskt legger til at de høstet verdifull erfaring som de har tatt med seg videre. ‘

- Markedet er mer modent nå, noe interessen for dette seminaret er et bevis for, sier Tonje Værdal Frydenlund

Da Skanska og en annen entreprenør la inn tilbud på Clarion Hotel i Trondheim, ble prisen på rundt 800 millioner.

- Dette synets jeg var en for høy pris selv og ba om et møte med oppdragsgiver, forteller konserndirektør Odd Arve Fuglem i Skanska. Ny gjennomgang av prosjektet og ulike arbeidsprosesser med fokus på tidligfase og samspill, førte til et nytt prosjekt med prislapp 525 millioner.

- De fikk sitt hotell av ypperste kvalitet, Men vi snudde på stenene, tenkte i litt nye baner og bidro til et hotell som kunne gi lønnsom drift for kunden, forteller Fuglem og kommer med en bønn til bransjen.

- Vi må fokusere på våre verdier. Være ordentlige, ha respekt for kunden og skape gode samarbeidsklimaer. Selv har jeg vært 40 år i bransjen og har mye erfaring, Men jeg ser at det er en ny tid. Erfaring er bra men vi må jobbe på nye måter, oppfordrer Fuglem.