Gjerder og porter er første-inntrykket

Gjerde og port markerer overgangen mellom privat og offentlig grunn. Her har du muligheten til å ønske velkommen inn, eller å markere avstand og stenge folk ute. Et velholdt gjerde med en vakker port gir et vakkert, solid førsteinntrykk av hjemmet ditt, skriver Trefokus på sine hjemmesider.

Tre har lange tradisjoner som gjerdemateriale her i landet, og er stadig blant de beste materialene til dette. I de gamle skigardene ble det brukt ubearbeidede materialer. Dette myke, levende gjerdet passer godt inn i store landskap. Vi skal imidlertid være litt varsomme med å overføre et slikt motiv til små tomter i bystrøk, hvor det kan danne for stor kontrast til bebyggelsen. I dag finnes et rikholdig utvalg av stolper og kledninger, og det er ikke vanskelig å finne dimensjoner som passer til husets detaljer, slik at hus og gjerde blir en enhet. Å sette opp et gjerde er en forholdsvis enkel oppgave som huseieren selv kan gå i gang med uten spesielle forkunnskaper.

Høyden på gjerdet må vi avpasse etter forholdene på stedet og funksjonen gjerdet skal ha. Hvis ønsket er full avskjerming for å hindre innsyn, bør vi gå opp til minst 1,8 m. Gjerdet virker da nærmest som en levegg. Om det skal være tett eller åpent avhenger av om vi samtidig ønsker å skjerme oss mot vind og trekk. Vær oppmerksom på at et gjerde med ca 20% åpen flate i form av sprekker mellom kledningsbordene gir større levirkning enn et som er helt tett. Dersom gjerdet bare skal markere en tomtegrense, er en høyde på 60-70 cm tilstrekkelig. Vi må også ta hensyn til de vedtekter som gjelder for oppsetting av gjerde i de enkelte områder. Ta kontakt med kommunen før du begynner å sette opp et gjerde, i noen tilfeller vil det være påkrevd med byggemelding.

Porten gir det første inntrykk av hjemmet, og er en detalj som gjerne kan være litt personlig. Materialmessig bør porten høre sammen med gjerdet, og intet er mer naturlig enn en treport i et gjerde av tre. Selv om vi velger en enkel hovedform kan vi variere bruken av kledning og føye til detaljer som gir porten et individuelt preg. Hengsler, vridere, plassering av nummerskilt og postkasse er utslagsgivende for helhetsinntrykket. Her er det spillerom for kreativiteten. Resultatet behøver ikke å bli kostbart, også den helt enkle utførelsen har sin sjarm.