D-blokken har nådd høyden sin. Foto: Statsbygg
D-blokken har nådd høyden sin. Foto: Statsbygg

D-blokken i regjeringskvartalet har vokst til full størrelse

Det nye regjeringskvartalet reiser seg i Oslo sentrum, og D-blokken har nå vokst seg til full størrelse.

Nybygget, som skal huse Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet, er nå 10 etasjer over bakken.

– D-blokken blir ikke høyere enn dette. Råbygget er på plass, så nå blir det jobbet med fasade og innvendige arbeider, sier prosjektleder Anders Wethal i Statsbygg i en pressemelding.

D-blokken blir den største bygningen i det nye regjeringskvartalet med 10 etasjer og 29.500 kvadratmeter over bakken.

– Noen har trodd at bygget blir blått. Det gjør det ikke. Det blå er en klimavegg, som holder vann og vind ute, og som gradvis blir mindre og mindre synlig etter hvert som fasaden blir granittbelagt, forklarer Wethal.

Ferdigstilles i 2025

I tillegg til kontor og spesialfasiliteter for Statsministerens kontor og Utanriksdepartementet vil nybygget inneholde fellesfunksjoner for hele regjeringskvartalet, som kantine, flerbrukssal, treningsrom og møterom.

– De fysiske arbeidene med D-blokken startet i 2021. Vi skal ferdigstille bygget i 2025, slik at det blir klart for innflytting fra slutten av 2025, forteller Statsbyggs prosjektleder.

Første byggetrinn

D-blokken er en del av første byggetrinn av nytt regjeringskvartal. Første byggetrinn består også av bygging av A-blokken og kjeler, rehabilitering av Høyblokka og opparbeiding av byrom.

– Aktiviteten innenfor byggegjerdet i regjeringskvartalet er for tiden svært stor. I snitt er det 650 arbeidere i sving hver dag, sier Anders Wethal i meldingen.

Byggetrinn to er foreslått å inneholde bygging av C-blokken, rehabilitering av G-blokken fra 1906 og etableringen av deler av regjeringsparken. Byggetrinn to og et eventuelt byggetrinn tre forutsetter godkjenning av Stortinget.

Statsbygg er byggherre og Team Urbis med Nordic Office of Architecture er arkitekt for det nye regjeringskvartalet. Hent AS er entreprenør for byggingen av D-blokken.