Condotte har begynt utbetalinger på Follobanen

Follobane-entreprenøren Società Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A (Condotte) har begynt å betale ned utestående gjeld til sine underentreprenører på Follobanen.

Mandag begynte pengene å komme inn til underentreprenørene på italienske Condottes Follobane-kontrakter.

– Condotte har begynt å betale ned på utestående saldo, bekrefter regiondirektør Bent Nygren i betongleverandør Unicon til Byggeindustrien.

Ikke startet igjen

Unicon stanset søndag sin leveranse av ferdigbetong til begge EPC-kontrakter den italienske entreprenøren har på Follobane-prosjektet. Betongleverandøren har fortsatt stans i leveransene til Condotte.

Regiondirektør Bent Nygren i Unicon.

– Vi har ikke startet leveransen ennå, og vi har sagt at vi skal ha all betaling på plass før vi begynner igjen. Det har vært mye prat om betalingsplaner, men det er ikke betalingsplaner som gjelder – det er betaling, sier Nygren.

Bane Nor skal ha fått forsikringer fra Condotte om at alle underentreprenørene skal betales i løpet av denne uken. Talsperson Alessandra Mariotti gav også samme forsikring i en epost til Byggeindustrien forrige uke.

Prosjektdirektør Erik Smith i Follobanen sier til Byggeindustrien at Condotte i løpet av de neste få dagene skal betale alt utestående på prosjektet. Han forventer snarlig oppstart hos underentreprenørene og leverandørene som har trukket seg ut i påvente av betaling.

– Jeg har fått uttalelser om at de har betalt både fakturaer som har forfalt og som ikke har forfalt. Mitt inntrykk er at alt vil være fikset senest innen tre dager, sier han.

Avviser likviditetsproblemer

Mandag kveld skal prosjektdirektøren møte med representanter fra den italienske entreprenøren, og Smith sier at han da forventer å få hele bildet klart.

– Men det at Condotte snakker om betalingsløsninger til underentreprenørene – tyder ikke det på at de kanskje har likviditetsproblemer?

– Det som Condotte har vist oss, viser at det ikke skal være noen problemer med likviditeten, understreker Smith.

Han forventer nå at Condotte får gjennomført det som var planlagt før betalingsproblemene kom frem.

– Driften har egentlig ikke stoppet opp, foruten noe arbeid med spunt lørdag og søndag. Nå er vi i gang igjen, og hvis ikke noe annet uforutsett skulle dukke opp, er vår oppfatning at vi skal få gjennomført det som vi i utgangspunktet hadde planlagt.