Fremdriften på drill & blast-kontrakten i Ekebergåsen kan rammes, dersom betongleveransene fra Unicon stanses søndag som varslet. Foto: Bane Nor

Varsler stopp i betongleveransene til Follobanen - kan ramme drill and blast-fremdriften

Unicon har avventet leveransestopp i det lengste for ikke å ødelegge for drill & blast-fremdriften på Follobanen. Søndag er tålmodigheten over.

Onsdag meldte Byggeindustrien at flere underleverandører har stanset arbeidet på Follobanen på grunn av manglende betaling fra Condotte, og torsdag ble det kjent at italienerne skylder Follobane-leverandører totalt 100 millioner kroner.

Den italienske entreprenøren har to store kontrakter - innføring Oslo S og drill and blast i Ekebergåsen - på Follobane-prosjektet.

Stanser søndag

Betongleverandøren Unicon bekrefter nå overfor Byggeindustrien at Condotte har ligget bak på sine innbetalinger for ferdigbetongen som har gått til begge EPC-kontraktene på Follobanen-prosjektet.

I motsetning til en rekke andre underleverandører som allerede har stanset arbeid og leveranser til prosjektet, har Unicon ventet med å sette håndbrekket på.

Men nå er timeglasset i ferd med å renne ut.

Unicon har varslet stans i alle leveranser til Condotte fra søndag.

Regiondirektør i Unicon, Bent Nygren. Arkivfoto.

– Vi har sikret oss med bankgaranti på alle Follobane-prosjektene med utenlandske entreprenører. Derfor har vi sett det litt an for å ikke ødelegge for fremdriften til EPC drill & blast-kontrakten, som er avhengig av døgnkontinuerlig produksjon av både sprøytebetong og konstruksjonsbetong, opplyser regionsdirektør Bent Nygren i Unicon i en e-post til Byggeindustrien.

Follobanens prosjektdirektør Erik Smith har tidligere sagt til Byggeindustrien at situasjonen har vært mest prekær for innføring Oslo S-kontrakten, og at fokuset først fremst har vært rettet mot denne kontrakten fordi langt færre underleverandører er involvert på drill & blast-kontrakten.

– Vi har en løpende dialog med Condotte og forventer at de kommer ajour med innbetalinger til alle produktleverandører og underentreprenører umiddelbart, legger Nygren til. 

Follobanen: Tro på løsning

Follobanens kommunikasjonssjef Kathrine Kjelland ønsker foreløpig ikke å kommentere Unicon-saken og hva en stans fra Unicon kan bety for drill and blast-fremdriften.

Men Kjelland legger til at hun tror på en snarlig løsning for underleverandørene.

– Vi har god kontakt med Condotte. Det skal være et nytt møte fredag formiddag for å bygge videre på det gode grunnlaget som er lagt i dag, og vi har tro på å finne en løsning, sier Kjelland til Byggeindustrien torsdag kveld.

Loves betaling neste uke

Ledelsen i italienske Condotte har understreket i en e-post til Byggeindustrien at likviditetsproblemene i selskapet er midlertidige, og at de er i ferd med å løse pengeutfordringene.

Bane Nor skal ha fått forsikringer om at alle underentreprenørene vil få betaling i løpet av neste uke.

– Våre underleverandører som jobber på Follobanen vil bli betalt i løpet av neste uke, skriver selskapets talsperson Alessandra Mariotti i en e-post til Byggeindustrien.

Condottes kontrakt på innføring av nye jernbanespor til Oslo S har en verdi på to milliarder, mens drill & blast-kontrakten i Ekebergåsen er verdt 1,3 milliarder.