Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) og Geir Lippestad (Ap), som er byråd for næring og eierskap, presenterte planene for det nye Deichmanske hovedbibliotek i Oslo onsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Byrådet blar opp 388 millioner kroner til igangsetting av Deichman

Byregjeringen i Oslo legger 388 millioner på bordet for å igangsette byggingen av nytt hovebibliotek i Bjørvika. Utleie av 7.500 kvadratmeter skal rette opp i skakkjørt økonomi.

- Vi overtar ikke et nøkkelklart praktbygg i Bjørvika. Det står en dyr grop igjen som er en utfordring for oss og som vi har vært nødt til å vurdere, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse i Oslo.

Geir Lippestad (Ap) har fått ansvaret for å styre prosjektet.

Det nye byrådet har vært bekymret for kostnads- og tidssprekkene i prosjektet, og mange var bekymret for at hele prosjektet ville bli skrinlagt.

- Vi har vært aktive pådrivere for et nytt hovedbibliotek, men ikke for en hver pris.Vi har hatt behov for litt tid, altså 14 dager, for å tenke nytt og snu hver stein, la han til.

Byrådet har sett på 11 mulige scenarier for Deichmanske, men konklusjonen var at ingen av disse alterantivene er hensiktmessige.

- Vi har sterkt vurdert å selge tomten, men den avtalen som ble gjort mellom Hav Eiendom og kommunen gjør dette lite realistisk, fordi salgsavtalen inneholder en utbyggingsplikt innen syv år, sa Johansen.

I stedet har de landet på en løsning med alternative arealdisponeringer. 7.500 kvadratmeter skal leies ut. Biblioteket skal disponere den øvrige delen av arealet, som til sammen er på 20.000 kvadratmeter.

- Vi mener en alternativ arealdisponering av Diagonale er det mest hensiktsmessige alternativet å gå videre med, men 60 prosent av bygget vil fortsatt høre til bibliotekvirksomhet, sa Johansen. 

– Leietakerne vil vi komme tilbake til. Et eksempel vil kunne være bibliotekutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus. De skal være relevante til formålet, understreker Johansen.

– Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Den veksten må planlegges for. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør for å få Oslo til å bli en grønnere, varmere og mer rettferdig by, sier Johansen.

Kulturbyråden er svært fornøyd med løsningen.

– Det er nesten så jeg får lyst til å sitte her og juble, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).