<p>The Garden Bridge blir en helt ny gangbru og offentlig park over Themsen som skal stå ferdig i 2018. (Ilustrasjon: Arup)</p>The Garden Bridge i London. (Ilustrasjon: Arup)The Garden Bridge i London. (Ilustrasjon: Arup)The Garden Bridge i London. (Ilustrasjon: Arup)

Bygger grønn bru i London

Om få år kan innbyggere og turister i London krysse Themsen på en spektakulær grønn hagebru. (Bildekarusell)

The Garden Bridge er det betegnende navnet på gangbrua, som er planlagt ferdig i 2018. I tillegg vil den bli en helt ny offentlig park med planter, trær, skog og gangstier som kan brukes av alle.

Det nye landemerket skal bygges mellom de eksisterende bruene Blackfriars og Waterloo og vil utgjøre en ny og viktig rute mellom nord og sør i London. Den vil knytte South Bank til Temple Station og omkringliggende områder, ifølge en pressemelding fra The Garden Bridge Trust.

Ideen til The Garden Bridge ble unnfanget av skuespilleren Joanna Lumley allerede i 1998, og på tampen av fjoråret vedtok myndighetene i London at brua skal bygges. Den er designet av Thomas Heatherwick, som også sto bak designet på OL-ilden fra sommer-OL i London 2012.

Brua er planlagt å være 367 meter lang og 30 meter på sitt bredeste punkt. 2500 kvadratmeter er dedikert for planter og trær, og hele arealet vil utgjøre ca 6000 kvadratmeter.

Prosjektet sammenlignes med New Yorks High Line Park, som er bygget på gamle jernbanelinjer, og Promenade Plantée i Paris – selv om begge disse prosjektene har gjort bruk av eksisterende infrastruktur og er betydelig lengre enn The Garden Bridge.

Byggestart er planlagt i 2016 og ferdigstillelse i 2018. The Garden Bridge vil finansieres ved private og offentlige midler og har en kostnadsramme på ca 2 mrd kroner.