Fredrico Valente, administrerende direktør i Imerso. Foto: Stefan Offergaard

Bruker maskinlæring og skanning til å identifisere avvik i prosjekter

Den norske teknologibedriften Imerso skanner byggeprosjekter for å bygge digitale tvillinger som stemmer akkurat med prosjektet som bygget, og paret med maskinlæring kan de lett se hvor planlegging og bygging skiller lag.

Gründer og administrerende direktør i Imerso, Frederico Valente, kunne torsdag fortelle Byggedagene-publikumet om hvordan det norske teknologiselskapet kan hjelpe dem med å måle bygg opp mot modell og tidlig identifisere avvik.

‒ BIM gir en veldig følelse av kontroll, men denne kontrollen svikter i byggefasen, som i mange tilfeller er en sort boks for informasjon. Byggherre kan da motta et bygg som ikke matcher det som er prosjektert og dokumentert, sa Valente.

I 2016 fortalte han Byggeindustrien om hvordan selskapet hans skulle gi entreprenørene røntgensyn ved å skanne bygg gjennom prosjektet. Tre år enere har de utviklet skanneteknologien for å bli enda mer eksakt, og de har benyttet seg av maskinlæringsteknologi som studerer BIM-modellen og automatisk flagger avvik mellom prosjektet som planlagt og prosjektet som bygget.

Skanningen kan også måle hvordan gulvet ligger og om utformingen kan ende opp med vannlommer hvis det skulle skje en lekkasje.