Lars Bilet (Fremskrittspartiet), nestleder i utvalg for næring, eiendoms- og stedsutvikling i Nordre Follo kommune. Foto: Frp

Innlegg: Sky­skrapere i Ski

Skyskrapere i Ski Sentrum er en bærekraftig løsning for fremtiden. Ja, la oss bruke litt tid og engasjement på å la tanken leve. Etter min mening bør Ski sentrum vurdere skyskrapere som en del av byutviklingen for å utnytte arealene mer effektivt og møte fremtidig befolkningsvekst. Videre for å sette kommunen på kartet i Norge.

Innlegg av:

Lars Bilet (Fremskrittspartiet), nestleder i utvalg for næring, eiendoms- og stedsutvikling i Nordre Follo kommune.

Det skal tross alt bo 73 .983 innbyggere i Nordre Follo i 2050. En økning på nær 15 prosent. Hvordan skal vi få plass til alle? Barn, unge, voksne, eldre, syke og uføre? De aller fleste yrkesaktive og verdiskapere for lokal- og storsamfunnet.

Ja – det tenker vi i Fremskrittspartiet vi må vi planlegge for nå – i vår tid.

Høyhus og skyskrapere gir rom for flere boliger og arbeidsplasser på mindre grunnareal, noe som også fremmer bærekraftig fortetting og reduserer presset på omkringliggende natur- og jordbruksområder.

Arkitektonisk landemerke 

Samtidig kan et sett av helt unike bygg i høyden fungere som arkitektoniske landemerker som gir Ski og Nordre Follo en tydeligere identitet som regionsenter sør for Oslo, og tiltrekke seg både næringsliv og investeringer. Riktig utformet kan høyhus bidra til et moderne og levende bysentrum med urbant preg.

20 år som Follo patriot 

Som tillitsvalgt og kommunepolitiker gjennom mer enn 20 år i Ski, og senere Nordre Follo for FrP, med rollen som nestleder i utvalget for næring, eiendoms- og stedsutvikling, NES, i Nordre Follo, har jeg vært vitne til hvordan Ski sentrum utvikler seg.

Vi står nå foran en historisk mulighet til å forme sentrum på en måte som ikke bare tilpasser seg dagens behov, men som også legger grunnlaget for en bærekraftig og livskraftig fremtid. Jeg er overbevist om at ekstra høye bygg, ja skyskrapere, kan være en viktig del av løsningen for hvordan vi kan utvikle sentrum på en smart, effektiv og grønn måte. Tenk å ha landets mest energiskapende bygg i Nordre Follo, ved at det er kledd med det mest moderne av solcellepanel!

La oss se på fem argumenter for høye bygg og skyskrapere i Nordre Follo:

1. Skyskrapere for en mer effektiv arealutnyttelse 

Ski sentrum er i ferd med å vokse, og med flere innbyggere og idretten og næringsliv på vei til å se mer i vår retning, er det avgjørende at vi tenker smart om hvordan vi bruker plassen i sentrum. Skyskrapere gir oss muligheten til å bygge i høyden i stedet for utover, noe som sparer verdifulle grøntområder og gir mer plass til offentlige tjenester, parker og åpne rom.

Den tradisjonelle tilnærmingen med lavere bygninger og spredt utbygging fører ofte til at byen blir overbelastet med parkeringsplasser og asfalt, som i sin tur øker behovet for biler, MC og transport. Ved å bygge oppover, kan vi redusere det fysiske fotavtrykket og samtidig øke boligkapasiteten. Dette vil bidra til å møte fremtidens boligbehov, samtidig som vi bevarer mer natur rundt Ski sentrum – i vårt tilfelle.

2. Bærekraftige skyskrapere – grønn teknologi i sentrum 

En av de største utfordringene med høyhus er ofte energiforbruket og de miljømessige konsekvensene av bygging. Men moderne teknologi har gjort det mulig å bygge skyskrapere som er både energieffektive og miljøvennlige – ja også energiskapere. Gjennom bruk av bærekraftige materialer, solcellepaneler, regnvannssystemer og smarte energiløsninger, kan vi bygge skyskrapere som er lavutslippsbygg i Nordre Follo.

- Ja, rett og slett være foregangskommune i Norge på høye bygg.

For eksempel har flere høyhus rundt om i verden vist at det er fullt mulig å bygge skyskrapere som produserer mer energi enn de bruker – såkalte positive energibygg.

Dette kan være et mål vi kan strebe etter i Ski og Nordre Follo, og med de riktige politiske beslutningene og investeringene kan vi gjøre Ski sentrum til et foregangseksempel på grønn urban utvikling.

3. Skyskrapere som samlingspunkter for lokalsamfunnet 

Skyskrapere kan bli et unikt varmt rom; med fokus på musikk, kultur og idrett. Ut over bolig og kontorer.

Det trenger derfor ikke å være store, kalde kontorbygninger. De kan bli samfunnsbyggende elementer i sentrum. Jeg ser for meg skyskrapere som sentrale knutepunkter, der vi integrerer både bolig, næring, kultur og rekreasjon. Dette kan gi en dynamikk i sentrum som er både praktisk og sosialt bærekraftig. Og bli en av Oslo-områdets store turistattrattraksjoner. Tenk hva Eiffel-tårnet har betydd for Paris og Frankrike, bygget i årene 1887 til 1889 som hovedattraksjon til Verdensutstillingen i Paris i 1889. Gustave Eiffel stod bak konstruksjonen som markerte 100-årsjubileet for den franske revolusjon.

Tenk for eksempel på et unikt kulturelt og arkitektonisk høyhus, skyskraper, som har boligområder øverst, kontorer i midten og butikker, kafeer, restauranter og kulturtilbud på bakkenivå. Dette gir både arbeidsplasser og møteplasser i én bygning, noe som gjør det lettere for folk å leve mer urbane og bærekraftige liv – uten å måtte bruke bilene sine for å komme fra jobb til hjem til aktivitet.

4. Et levende sentrum – Generasjoner i samme bygg 

En annen viktig fordel ved høyhus er muligheten til å skape blandede boligtyper og generasjonsmangfold.

I stedet for å bygge separate boligprosjekter for unge eller eldre, kan vi skape et sentrum der alle generasjoner får muligheten til å bo sammen i samme bygninger. Høyhus gir oss den fleksibiliteten, der vi kan skape forskjellige typer boliger i samme bygg – for unge familier, eldre med behov for tilrettelagte boliger, ja en intern demenslandsby i en del av bygget med streng sikkerhet, og områder til rettelagt for studenter som trenger små leiligheter og rimelig bolig.

Dette vil ikke bare gi et mangfoldig samfunn, men også skape et mer levende og dynamisk sentrum, hvor mennesker på tvers av alder og livsstil kan komme sammen, dele erfaringer og skape et sterkere sosialt nettverk.

5. En visjon for fremtiden – det er på høy tid å handle 

Som politisk tillitsvalgt og talsperson for bærekraftig utvikling, ser jeg på skyskrapere som en mulig nøkkel til hvordan vi kan utvikle Ski sentrum på en bærekraftig, effektiv og fremtidsrettet måte.

Vi må handle nå for å møte veksten som allerede er på vei, og som vi ser vil akselerere i årene som kommer.

Elleve minutter fra Oslo med Follobanen Ski har allerede en sterk posisjon geografisk, med nærhet til Oslo og hovedstaden og gode transportmuligheter. Det tar kun 11 minutter med Follobanen til og fra Oslo. Helt unikt. Og miljømessig 100 prosent basert på fornybar energi.

Nå er det på høy tid at vi bygger videre på dette potensialet – gjennom høyhus og om mulig skyskrapere som er både økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftige.

Nordre Follo som foregangskommune 

Med vel 18.500-22.200 nordfollinger som er 65 år eller eldre i 2050, en andel på 15 prosent i 2020 og hele 25-30 prosent i 2050 bør vi tørre å tenke alternativer til gode boformer. Å bygge i høyden er et godt alternativ. Skyskraper er et sterkt ord på norsk, men en kommune bør kanskje gå i front. Kan det blir Nordre Follo?

Jeg er overbevist om at vi i Ski kan vise hvordan det er mulig å kombinere urban vekst med grønn tenkning, og skape et sentrum som både er bærekraftig og levende for kommende generasjoner.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.

Powered by Labrador CMS