BIM-landet Norge

De som tror Norge og den norske byggenæringen ligger etter i digitaliseringsbildet må tro om igjen. Spesielt innen arbeidet med BIM ligger vi langt fremme - og det norske miljøet er ettertraktede inspiratorer for mange utenlandske aktører.

Norge har gjennom lang tid vært å regne som pionerer innen bruk av Bygningsinformasjonsmodellering - eller BIM. Et norsk miljø med ulike aktører fra forskjellige deler av næringen dannet tidlig et cluster eller samarbeidsforum for å lære mer om BIM, ta i bruk løsningene dette innebærer - og ikke minst vært sterkt delaktige i å utvikle dette verktøyet både her hjemme og ute. Først ble dette miljøet kanskje sett på litt som et felt med relativt sterk «datanerd»-faktor, som jobbet med noe som kanskje ikke var så viktig, eller som i hvert fall ikke kom til å angå meg eller mitt daglige vike. Miljøet fikk stadig mer oppmerksomhet– og ikke minst stor internasjonal anerkjennelse. Det finnes nå en sterk BIM-kompetanse i Norge som treffer bredt – og som også er kjent i den internasjonale byggenæringen – langt utover BIM-kjernen.

BIM er i dag ikke noe nytt som kan bli et spennende verktøy for tiden som kommer. BIM er allerede blitt et uvurderlig verktøy for en rekke virksomheter og ute på veldig mange av landets byggeplasser. Det er også blitt et kontraktskrav mange byggherrer og entreprenører nå krever når de skal kontrahere leverandører. Insentivene ved å ta i bruk BIM på den riktige måten er mange - og har allerede vist seg å være et viktig verktøy for å spare tid og kostnader - og ikke minst for å unngå unødvendige feil ved at det oppdages i den digitale verden før de når den virkelige verden ute på byggeplass. Dette verktøyet vil bare videreutvikle seg og ta nye dimensjoner, og bli det verktøyet digitalspesialistene drømmer om. Det å bygge digitale tvillinger av ulike prosjekter er allerede noe som er blitt vanlig, men som enda flere burde ta i bruk for å sikre en bedre fremdrift og bedre styring prosjektene.

Det er fortsatt slik at deler av den digitale norske byggenæringen er ledene langt utenfor Norges grenser. Nå kan også den utførende delen av næringen si de har mye å lære bort. Denne uken var entreprenøren Takenaka, et 400 år gammelt japansk selskap, på besøk hos Backe Entreprenør for å lære om bruken av BIM på byggeplass. Japanske Takenaka bruker åpen BIM – men ønsket å lære mer om hvordan det faktisk fungerer ute på byggeplass – og da så de til Norge.

Mange av selskapene i den norske byggenæringen sliter med utfordrende bunnlinjer – ikke minst entreprenørene. Spesielt denne gruppen har mye å hente på å jobbe smartere – i tett samspill med de øvrige aktørene i verdikjeden. Bruk av digitale hjelpemidler kan være et virkemiddel for å klare å karre seg noe opp på bunnlinjeprosenten. Det er ikke slik at BIM eller andre digitale hjelpemidler vil løse alle utfordringer - men de kan være et viktig verktøy om mulighetene utnyttes helhjertet gjennom hele prosessen, men da må man også se til at det brukes helt ut i alle leddene på byggeplassen – og nettopp se på det som et verktøy – og ikke noe som kommer i tillegg til de andre oppgavene. Digitale hjelpemidler skal være en del av prosessen - som bygger opp under det som fysisk bygges. Det krever noe tilvenning og kanskje en kulturendring. De som er best på dette i dag, ser allerede effektene, og ser man at bunnlinjene kan vokse – vil interessen definitivt komme hos flere også.