Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup sto for snorklippingen under åpningen av KA13. Foto: Tove Lauluten

Kommunalministeren åpnet Norges første storskala ombruksbygg

Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup foretok i dag den offisielle åpningen av Kristian Augusts gate 13 i Oslo, som regnes som Norges første sirkulære bygg.

I en pressemelding melder Entra at det har vært stor interesse for deres ombruksprosjekt i Kristian Augusts gate 13 (KA13) på Tullinløkka i Oslo. P

rosjektet er det første som har forpliktet seg til FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg og har gjort et nybrottsarbeid og skapt innovasjon for mange typer ombruk.Med inntil 80 prosent ombruk av materialet har måten KA 13 er bygget på spart miljøet for hele 70 prosent i CO2-utslipp. Bygget vil også fremover vedlikeholdes etter sirkulære prinsipper og ombruk.

— Byggesektoren står i dag for 40 prosent av det globale energiforbruket, og tilsvarende andel av klimagassutslippene. Det er med andre ord et stort potensial for å bli mer bærekraftig, og ombruk av byggematerialer er viktig for å få til det. Ombruksprosjektet KA13 er et forbilde for hele næringen, men vi trenger flere. Derfor vil vi gjøre det enklere å komme i gang, blant annet ved å gå foran og bidra til et marked for ombruk av byggevarer, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H) i meldingen.

— Vi ønsker å bidra til en bærekraftig byggenæring. Vår pilot for ombruk har verken vært enkel eller billig å gjennomføre. Målet vårt har vært å vise at ombruk er mulig – og kan lønne seg. Utfordringene har vært mange. Sammen med Scenario interiørarkitekter MNIL, Mad arkitekter og Spaces som er leietaker av bygget, har vi insistert på å gjennomføre, nettopp for å vise vei for resten av bransjen, sier direktør prosjektutvikling i Entra ASA, Per Ola Ulseth i meldingen.

KA13 har fått DOGA Hedersmerket og omtales som et landemerke, er et referanseprosjekt for sirkulær og bærekraftig byggeskikk. Erfaringer fra FutureBuilt-piloten er på vei inn i andre prosjekter, og har dessuten vært viktig i arbeidet med å endre regelverket slik at det blir enklere med ombruk av byggematerialer, står det i meldingen.