Halvard Høilund-KaupangHalvard Høilund-Kaupang

Innlegg: Gi oss en tydelig takt i klimapolitikken!

Regjeringen la fredag 8. januar frem sin første av flere varslede Klimameldinger som en oppfølging til Klimaforliket fra 2012 og Parisavtalen. Regjeringen melder om et taktskifte i norsk klimapolitikk, men følger ikke opp med tydelig taktfigurer eller stor nok tromme.

Innlegg av:

Halvard Høilund-Kaupang,
Leder fag og teknologiutvikling i Norske Trevarer.

Skal det store orkesteret som heter norsk næringsliv skifte takt for å nå klimamålene, kreves en tydelig rytme for at samspillet skal fungere. Forrige ukes "komposisjon" omfattet mange næringer, og ga tydelige signaler om kutt i ikke-kvotepliktig sektor, men det var transportnæringen som da fikk mest oppmerksomhet fra regjeringens dirigenter.

Bygg, anlegg og eiendomsnæringen er viet et eget kapittel i meldingen, og er endelig nevnt som en del av løsningen og ikke bare som en del av problemet. Men, regjeringens intensjon for denne næringen er utydelige. Hvilken takt skal vi følge?

Vi er mange som mener at bygg, anlegg og eiendomsnæringen trenger tydelige mål i form av lovfestede klimakrav for bygninger. Imidlertid er interessene i næringen samlet sett er også så sprikende at vi ikke kan vente på konsensus. Vi trenger tydeligere direksjon!

Norsk Eiendom gikk mandag 11. januar ut i Byggeindustrien og kalte meldingen for "slapp". Grønn byggallianse hiver seg på. Samtidig vet vi at både Statsbygg og flere store private aktører allerede har tatt toneavgivende roller i å stille klimakrav i byggeprosjekter. En tydelig melodi kan gi rytmefølelse, men solister kan også ta seg kunstneriske friheter, og har ikke som oppgave å ivareta helheten.

Det er selvsagt positivt at regjeringen har satt ekstra oppmerksomhet på transport: Høye CO2-avgifter for transport vil i en overgangsfase resultere i økonomiske fortrinn for kortreiste produkter og tjenester, men fortrinnet forsvinner når transporten blir utslippsfri. Klimamessig har vi kanskje nådd et mål, men hvor er tiltakene for klimakutt for produktene og tjenestene selv?

Byggteknisk forskrift har til nå hatt energibruk i bygninger som eneste "klimakrav". Nå er tiden moden for å se energibruk i et livsløpsperspektiv. Gi oss en tydelig takt og konkrete klimakrav, og vi er trygge på at næringen vil følge takten og skape ny musikk. Slik de har gjort ved tidligere "paukeslag" og taktskifter i energikravene.

Regjeringen sier de ikke vil stille krav før teknologien er på plass. Instrumentene vi trenger finnes, men ikke alle kan spille på dem. Enova og lignende støtteordninger har til nå båret preg av å være myntet på pilotprosjekter og enkelte solister. Vi trenger konkrete tiltak for å implementere det vi vet næringen trenger nå; spilletimer og samspillsøvelse. Samtidig som dere allerede nå annonserer konsertdatoen.

Skal vi greie dette sammen, trenger vi at næringslivsorkesteret spiller i samme takt og tone. Skal de greie det trenger de en god komposisjon, andre instrumentgrupper å lytte til og en tydelig dirigent. Å snakke om styrte taktskifter i frijazz blir fånyttes.