Foto: Statsbygg

Onsdag startet arbeidet med å rehabilitere Høyblokken

Med dette er byggingen av det nye regjeringskvartalet i gang.

Før jul ga Stortinget klarsignal til nytt regjeringskvartal med en oppstartsbevilgning på 1,3 milliarder kroner og en kostnadsramme på 20,5 milliarder kroner for byggetrinn 1 i regjeringskvartalet.

– Dette er en viktig milepæl. Etter en lang tids planlegging kan endelig gjenreisningen av regjeringskvartalet begynne, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen skriver Statsbygg på sine nettsider.

– Vi har nå startet med tilrigging, grunnarbeider og rehabilitering av H-blokken, og etter hvert er planen å starte bygging av kjeller og D-blokken, legger prosjektdirektøren til.

H-blokken skal få tilbake sin opprinnelige høyde fra 1958. Den blir dermed 15 etasjer og 48 meter høy. Det innebærer at de to påbygde etasjene fra slutten av 80-tallet rives.

– Vi starter med å rive de to toppetasjene, deretter rehabiliterer vi resten av bygget, forteller Jørgensen. Dette arbeidet skal utføres av Skanska Norge.

Kommunikasjonsleder pål Weiby i Statsbygg-prosjektet sier til Byggeindustrien at man antakelig ikke kommer til å se noe særlig til riveaktiviteten i toppen av Høyblokken før i februar.

– Arbeidet gjøres nøysomt, sakte og sikkert. Det blir mye demontering og nedheising. Det er fullt mulig å rive på denne måten, men det krever at man vet hva man gjør, påpeker Weiby.

Gammelt og nytt

Det er planlagt at det nye regjeringskvartalet skal bygges over tre byggetrinn. Fem nybygg skal reises og tre bygg skal rehabiliteres. Totalt blir det 125.000 kvadratmeter nybygg over og under bakken, og 37.000 kvadratmeter rehabilitert bygningsmasse.

– Rehabiliteringen av Høyblokken innebærer å returnere bygget til opprinnelig høyde og utseende utvendig, og innvendig skal kunsten i trappeløpet også tilbakeføres til opprinnelig uttrykk. Det som blir nytt, er at cellekontorstrukturen endres til åpent landskap, og i andre etasje blir det et samhandlingsstrøk hvor Høyblokken knyttes sammen med de andre blokkene, forteller Weiby.

Kommunikasjonslederen varsler mye byggeaktivitet i lang tid fremover i regjeringskvartalet.

Stort prosjekt

– I Oslo har det nok vært større byggeprosjekter, men byggingen av nytt regjeringskvartal er utvilsomt et stort og helt spesielt prosjekt, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen.

Første byggetrinn er det største, og utgjør 101.000 kvadratmeter med nybygg og rehabilitering. I dette byggetrinnet ligger rehabilitering av H-blokken og Møllergata 19, bygging av kjeller, A-blokken, D-blokken og eksternt kontrollsenter, perimetersikring og deler av utomhusanlegget.

Kjøp av eiendom er også inkludert. Senking og ombygging av Ring1-tunnelen er en del av byggetrinn én, men er et eget prosjekt med egen kostnadsramme i regi av Statens vegvesen.

Byggetrinn én er planlagt ferdigstilt i 2025. Byggetrinn to (C-blokken) og tre (B- og E-blokken) skal etter planen starte senere. Hele det nye regjeringskvartalet skal stå klart i 2029. Stortinget har nå sagt ja til byggetrinn én, og vil senere ta stilling til byggetrinn to og tre, heter det i pressemeldingen fra Statsbyg.