Her er tidenes første vinner av «Årets verneombud» i Agder

Styret i EBA Agder besluttet i fjor å starte opp kåringen av «Årets verneombud», for å løfte fram verneombudets rolle. Nå har de kåret den første vinneren.

Stian Øglænd i Veidekke er tidenes første vinner av «Årets verneombud» i Agder.

Prisen ble delt ut mandag på Eilert Sundt skole i Agder, hvor vinneren og kollegene hans i Veidekke både bygger nytt skolebygg og rehabiliterer eksisterende bygg.

– Jeg ble litt satt ut. De dukket opp på arbeidsplassen med prisen. Det var overraskende og veldig moro. Jeg synes det er veldig bra at de ønsker å fremheve verneombudene. Vi har en viktig rolle på byggeplassene, og et stort ansvar, sier Øglænd til Byggeindustrien.

Juryen har vurdert kandidater fra flere bedrifter, og under overrekkelsen leste de opp begrunnelsen for at de hadde valgt han.

– Det var litt rørende. Jeg er bare meg selv, og har aldri jobbet for å vinne noen pris. Du tenker jo ikke sånn om deg selv, så det var veldig hyggelig å høre, sier Øglænd.

– Forstår virkningen av et smil

I begrunnelsen heter det at Øglænd mottar prisen fordi han viser et stort engasjement for HMS-arbeid, og tar ansvar utover det man kan forvente. Dette gjør han, ifølge juryen, ved å:

  • lede vernerunder og skrive påfølgende protokoll etter eget ønske
  • bistå i den obligatoriske sikkerhetsopplæringen på prosjektene
  • delta aktivt i risikovurderinger, SJA, Bas-møter og HMS-kvarter
  • å involvere samarbeidspartnere i HMS arbeidet på prosjektene

– I tillegg er Stian et positivt bidrag til arbeidsmiljøet, en god kommunikator og godt likt av alle. Han forstår virkningen av et smil, et glimt i øyet og et friskt «god morgen». Han får gehør for sine innspill relatert til HMS, har et høyt sikkerhetsfokus og evner å få alle til å dra lasset i samme retning, skriver juryen.

De påpeker også at Øglænd har bidratt positivt i EBA sitt rekrutteringsprogram UBA (Ung i Bygg og Anlegg), ved å fremheve viktigheten av verneombudets rolle.

Han har blant annet vært med på å reise landet rundt for å rekruttere ungdomsskoleelever til å velge byggenæringen som utdanning. Byggeindustrien omtalte turneen i januar.

– Stian er et forbilde når det kommer til verneombudsarbeid, skriver juryen.

– Spiller en viktig rolle

Regiondirektør Hilde Waage i EBA Agder sier målet med prisen er å fremheve verneombudets rolle.

– Min erfaring som tidligere HMS sjef, er at verneombudet trenger å løftes frem. Verneombudet skal, i tillegg til å være ansattes HMS-tillitsperson, også være en sparrings- og samarbeidspartner for arbeidsgiver. Verneombudet har en viktig rolle på de norske bygge- og anleggsplasser, sier hun i en kommentar til Byggeindustrien.

Waage har sittet i juryen sammen med HMS-leder Rune Hansen i Skanska, HMS-leder Rebekka Smeland i Kruse Smith Entreprenør, HMS-leder Tone Møller i Veidekke og Wenche Elin Kråkenes, som er leder av HMS Forum EBA Agder og HMS-leder i PK Entreprenør.

Jobber aktivt for sikkerhet i bransjen

Sammen utgjør de programkomiteen i HMS Forum EBA Agder, som ble etablert i 2017 som et tiltak i «HMS Charter for en skadefri BA bransje» - nå «Samarbeid for sikkerhet BA».

– HMS Forum skal være et aktivt kompetanseorgan innen HMS, og bidra til å samle bransjen og aktivt jobbe for «samarbeid for sikkerhet». Målet er å redusere personskader og alvorlige hendelser i Bygg og Anlegg, sier Waage og legger til:

– Jeg er umåtelig stolt av det HMS Forum har fått til. Det jobbes i bredt sammensatte arbeidsgruppe med valgte tema. Arbeidet presenteres og diskuteres deretter i felles workshops for alle EBA-medlemmer.

Arbeidene har blant annet resultert i Livreddende regler knyttet til de største fareområdene på bygg- og anleggsplasser.

– Vi er opptatt av å få til noe i praksis. Resultatet av våre workshops skal gjerne resultere i et produkt eller verktøy, som andre også kan ha glede av. Nå har vi allerede noen gode eksempler på dette, og vi fortsetter det gode HMS arbeidet her i Agder, sier hun.