Illustrasjonsfoto

Oppfordrer byggeiere til å sette seg grundig inn i den nye sikkerhetsforskriften

Protan oppfordrer byggeiere til å sette seg grundig inn i den nye sikkerhetsforskriften for varme arbeider på tak fra Finans Norge og forsikringsselskapene.

Saken det gjelder omhandler “Sikkerhetsforskriften for varme arbeider” som ble utgitt av Finans Norge ved årsskiftet. Protan sier at de nye forskriftene innebærer et forbud mot tekking av tak med åpen flamme - mens andre store produsenter sier det ikke eksisterer noe forbud mot bruk av åpen flamme – kun en skjerpelse for deler av taket.

– Dersom varme arbeider utføres av ekstern håndverker eller entreprenør er det byggeier sitt ansvar å sørge for at

Erik Øyno

sikkerhetsforskriftens krav reguleres i egen kontrakt. Dette går klart frem av sikkerhetsforskriftene og legger et stort ansvar på den sikrede, sier konsernsjef i Protan Erik Øyno i en melding fra selskapet.

Øyno mener det er naturlig at forsikringsselskapene ikke ønsker håndverkere som bruker åpen flamme på taket. Han erkjenner at det i spesielle tilfeller kan brukes slike redskaper, men at dette er unntak fra regelen.

- I sikkerhetsforskriftene står det ordrett at det er et forbud mot bruk av åpen flamme på nye og tidligere tekkede tak, sier Øyno i meldingen.

Dette er ikke andre produsenter i bransjen enige i.

- Det er ikke forbud mot tekking av tak med åpen flamme. Det har vært en skjerping på deler av taket som vi viste til i artikkelen på bygg.no 19. januar. Vi henviser fortsatt til punkt 5. i sikkerhetsforskrift for utførelse av varme arbeider. Den sier:” Det er forbud mot bruk av åpen flamme på nye og tidligere tekkede tak med følgende unntak:

- dersom det er minst 60 cm avstand til åpninger, gjennomføringer, sluk, gesimser, bordtakbeslag og lignende når takkonstruksjonen består av kun ubrennbare materialer.

- dersom det er minst 60 cm avstand til åpninger, gjennomføringer, sluk, gesims, bordtakbeslag og lignende når takkonstruksjonen består av brennbare materialer og det øverste laget er beskyttet med minst 30 mm ubrennbar isolasjon.”

- Dette er et dokument fra forsikringsbransjen og ikke regulert av norske lover og forskrifter, sier adm. dir. Bjørnar Gulliksen i Isola, adm. dir. Bengt Løkke i Derbigum, teknisk sjef Vidar Jacklin i Icopal og daglig leder Petter Holth i Nordic Waterproofing i en kommentar.

Øyno mener man må se på hensynet bak de nye reglene.

- De nye forskriftene er positive for byggeiere fordi faren for brann reduseres betraktelig. Dette er også grunnen til at forsikringsbransjen har utarbeidet reglene. Vi anbefaler entreprenører og byggeiere som er usikre på de nye reglene om å sette seg inn i sikkerhetsforskriften selv, påpeker Øyno.

F.v Petter Holth, Vidar Jacklin, Bengt Løkke og Bjørnar Gulliksen.

- Det er lov å bruke åpen flamme og gryte på tak så lenge sikkerhetsforskriftene følges. Protan må vise et større bransjeansvar og slutte å forvirre markedet. Måten de går frem på skaper økonomiske skadevirkninger for mange håndverkere. Vi oppfordrer til et felles møte med Finans Norge slik at det en gang for alle kan gjøres rede for hvilke regler man har å forholde seg til. I mellomtiden håper vi bransjen kan få tekke sine tak i fred, avslutter Gulliksen, Løkke, Jacklin og Holth.

Les hele sikkerhetsforskriften her