Foto: Protan

Protan ønsker forbudet mot åpen flamme velkommen

1. januar trådde nye sikkerhetsforskrifter for utførelse av varme arbeider i kraft. De nye reglene forbyr åpen flamme under taktekking av nybygg.

Erik Øyno

Majoriteten av de fleste brannulykker ved tekking av tak er i

forbindelse med bruk av åpen flamme.

Takselskapet Protan ønsker de nye reglene velkommen. Selskapets tekkemetode er utelukkende basert på varmluft.

– Protans takbelegg og membraner sveises ved bruk av varmluft og tilfredsstiller derfor de nye sikkerhetsforskriftene. Først og fremst er de nye reglene en fordel for kundene fordi faren for brann reduseres betraktelig, sier Erik Øyno, administrerende direktør i Protan.

Før var det fritt frem for bruk av åpen flamme på nybygg. Den største endringen i sikkerhetsforskriftene er at forbudet mot bruk av åpen flamme nå også gjelder nye tak.

– I Sverige har det vært forbud mot åpen flamme på tidligere og nye tak lenge, og det er gledelig at Norge nå følger etter, sier Øyno.

Det er Finans Norge som har utgitt sikkerhetsforskriftene. Sikkerhetsforskriftene fungerer som et påbud i forsikringsavtalene. Overtredelse kan medføre at erstatning reduseres eller bortfaller.

Øyno minner om at byggeiere er påkrevet å sørge for at sikkerhetsforskriften følges. Han oppfordrer forsikringsselskaper til å opplyse om de nye vilkårene.

– Dersom varme arbeider utføres av ekstern håndverker eller entreprenør må den sikrede sørge for at sikkerhetsforskriftens krav følges, sier Øyno. Protan-sjefen mener forsikringsbransjen har et ansvar for å opplyse sine kunder om de nye reglene.

– Ikke alle er klar over de nye reglene fra Finans Norge. Det er viktig at byggherre vet hvilke regler som gjelder, sier Øyno.