Thea Marie Rubbestad (18) er en av de seks utøverne under NM i overflateteknikk. Rubbestad deltar i maling og tapet. Foto: Malin S. Strandberg.

Arrangerer NM på Bygg Reis Deg

Malermestrenes Landsforbund (MLF) arrangerer NM i overflateteknikk i samarbeid med bransjens aktører under Bygg Reis Deg. Vinneren stikker av med en premie til en verdi av 60.000 kroner, og får med det sin mesterutdanning dekket.

Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos Malemestrenes Landsforbund (t.h) hjelper utøver Thea Marie Rubbestad med malingen, da det har skjedd en feil i forberedelsene. Foto: Malin S. Strandberg

– Vi har seks utøvere fra hele landet. Det er to kategorier, gulvlegging og maling og tapet, forteller Kari S. Wilsgård, kompetanse -og utviklingssjef hos MLF.

Mesterskapet foregår over tre dager, og i hver kategori konkurrerer tre utøvere. Tolv utøvere ble til seks under en kvalifisering arrangert i april 2019.

– Vi har hatt en treningssamling hvor vi hadde konkurranseuttak. Der fikk de noen oppgaver underveis, og de som gjorde oppgavene best var de som kom videre til NM, forklarer Wilsgård.

Gjev pris

Wilsgård forteller at de fleste av utøverne er lærlinger, og at mesterutdanningen er veien videre for mange håndverkere. Dermed er kanskje premien ekstra motiverende for utøverne. Vinneren kåres på lørdag.

– Vi kommer til å kåre én vinner blant malerne, og én vinner blant gulvleggerne. Til slutt vil det bli kåret én sammenlagt vinner, og vedkommende får den gjeve prisen på 60.000 kroner, sier Wilsgård til Byggeindustrien.

Frynsete rykte

Det har vært mange nysgjerrige messedeltakere rundt den aktive standen i løpet av de første dagene her på Bygg Reis Deg. Wilsgård tror de skiller seg ut blant de over 500 utstillerne.

– Det er ikke bare en utstilling, for det jobbes, og det skjer noe hele tiden. Det er en stand i utvikling. Hver gang man kommer innom vil det ha skjedd noe nytt. Det syns folk er veldig gøy, sier Wilsgård.

Wilsgård forteller videre at Malermesternes landsforbund arrangerer NM av to hovedgrunner.

– Malerfaget har fått et ufortjent frynsete rykte. Det er veldig mange oppgaver en faglært maler skal beherske, så vi ønsker å vise bredden i faget, og vise at det er norske engasjerte ungdommer som satser på det, forteller Wilsgård før hun legger til at de ønsker at det skal bidra til å øke rekrutteringen til faget.

– Vi trenger mange faglærte ungdommer fremover, avslutter hun.

Utøver, Marius Hellestveit deltar i gulvlegging under NM i overflateteknikk. Foto: Malin S. Strandberg.