Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Arbeidsministeren lover å jage kriminelle fra skanse til skanse

- De skal sove svært dårlig om natten, lover arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

I et større intervju med Dagbladet lover Hauglie at regjeringen vil trappe opp kampen mot de kriminelle i norsk arbeidsliv.

- De skal jages fra skanse til skanse, ifølge arbeidsministeren.

Regjeringen har de siste blant annet etablert sentre mot arbeidslivskriminalitet i Norges største byer. Senteret i Oslo opplyste i mars at de hadde avdekket 11 kriminelle nettverk som operer i hovedstadens arbeidsliv.

- Dette er en krig

Nylig meldte også Fædrelandsvennens papirutgave at 319 aktører i Agder-fylkene ble kontrollert av gruppen fra A-krim og at ti aktører i de to sørlandsfylkene måtte stenge dørene etter å ha fått besøk av enheten.

- Dette er en krig. De kriminelle aktørene forsøpler arbeidslivet, og selv om de vinner enkelte slag, skal vi som ønsker et seriøst arbeidsliv vinne krigen, sier Hauglie.

Blant tiltakene som skal settes inn i kampen mot de kriminelle er hyppigere bruk av uanmeldte kontrolltilsyn, og mer målrettet kontrollvirksomhet, skriver Dagbladet.

Jubel i BNL

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), er fornyøyd med arbeidsministerens lovnader.

- Det er bra for bedriftene som ønsker å følge spillereglene, det er bra for samfunnet, og det er bra for skatteinntekter. Det er vinn-vinn for alle, sier Sandnes til Dagbladet.

Han er også opptatt av å sikre seg mot at de kriminelle i det hele tatt kommer inn i prosjektene.

- Dette handler i stor grad om bestiller- og innkjøpskompetanse. I dag ser vi dessverre eksempler hvor offentlige byggherrer kun etterspør på laveste pris og kontrakter som åpenbart opererer i gråsonen, legger han til.

Entreprenør fornøyd

Pål Syse, som er kommunikasjonsdirektør i Skanska, setter stor pris på utspillet fra Hauglie.

- Vi ønsker et seriøst arbeidsliv med ordnede lønns- og arbeidsvilkår, og vi setter pris på at Arbeids- og sosialdepartementet lover hyppigere bruk av uanmeldte tilsyn, sier Syse til Dagbladet.