Markdekker til fjell

På et syd/østvendt fjell har vi en god del bergnia nederst mot gresset og på toppen har vi et tuntre, hestekatanje, med mikrobiota rundt.

Jeg skulle gjerne ha planteforslag på markdekker som skal være nærmest bergeniaen. Fjellet synes også, og det er fint, men jeg har et ugress-befengt problemområde på ca 5 kvm midt mellom topp og bunn.

Jeg har prøvd sedumarter men de drukner fort i småtrær og ugress. Bor på øvre Romerike H5. Takk for alltid gode forslag.

Hilsen Annie

Hei Annie, og tusen takk for hyggelig tilbakemelding.

Slik jeg ser det for meg, tror jeg det beste ville være hvis du rensket vekk en del jord i problemområdet, la ny jord og duk før du starter planting på nytt.

Hva med å beplante hele området med Blodstorkenebb? De blir et teppe på ca. 10-15 cm høyde og blomstrer med lys lillarosa blomster fra slutten av mai og ut august. Det høres kanskje enkelt ut, men jeg tror det vil bli flott både mot Krypbiotaen og Bergeniaen.

Hvis du vil kombinere, ville jeg satset på flere typer Storkenebb. De kommer jo i farger fra det helt lyse, via himmelblått til dyplilla. Praktisk også i forhold til stell, da de er nøysomme og nesten ikke krever vedlikehold. I tillegg er høstfargene på bladene vakre.

Alternativt kunne du jo fyllt området med lave Alunrot. De har enten vinrøde blader eller variegert bladverk. Det kunne også være en spennende overgang mot Bergeniaen. Alunrot får nydelige bittesmå klokkeblomster på tynne, høye stilker.

Håper du kan bruke noen av forslagene.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen