Vi gjødsler for sjelden

Sommerblomster i balkongkasser, krukker og ampler trenger jevn tilførsel av gjødsel helt fram til høsten. Én av tre gjødsler ikke sommerblomstene i det hele tatt.

Ettårige krukkeplanter blomstrer vanligvis fra man kjøper dem i hagesenteret og helt til frosten tar dem i september eller oktober.

– Det er en kraftprestasjon av planten, og derfor trenger den mat hele denne tiden, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden og redaktør for Plantedoktoren.no.

Mange har lett for å glemme ukentlig tilførsel av flytende gjødsel i drikkevannet, og resultatet blir planter som ikke utnytter potensialet sitt, med sviktende blomstring som synlig resultat.

– Krukkeplanter trenger god blomsterjord med skikkelig struktur, drenering i bunnen, jevn tilførsel av vann og passe mengde gjødsel, sier Peter Hjuler.

Gjødsler for lite
31 prosent gjødsler ikke sommerblomstene i det hele tatt, viser en undersøkelse analyseselskapet GfK har gjort for Bayer Garden. 24 prosent sier de gjødsler én gang hver sesong.

– Det er synd. Mange bruker veldig mye penger på å kjøpe sommerblomster, og så blomstrer de for dårlig fordi de får for lite gjødsel, sier Peter Hjuler.

Halvparten av hageeierne sier de er klar over at å gjødsle er viktig for å oppnå god vekst og blomstring.

Engangsdrops
Sommerblomster vokser raskt, og alle ønsker at de skal få en lang og uavbrutt blomstring.

– For å oppnå jevn blomstring kan man bruke langtidsgjødsel som varer hele sesongen. Det er nytt av året. Da holder det med én gjødsling, og man trenger ikke tenke mer på det resten av sommeren, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

– VitaGro gjødseldrops stikker du bare ned i jorden når du planter ut blomstene. Dropskapslene frigir kontrollert næring i inntil seks måneder.

Gjødseldrops kan benyttes i balkongkasser, krukker og ampler.

Gjødselkvalitet viktig
Over 70 prosent av de som gjødsler sommerblomstene mener allsidig gjødsel av høy kvalitet er viktig. Enda flere synes det er viktig at gjødselen er lett å spre, viser undersøkelsen fra GfK.

69 prosent synes det er viktig at gjødselen varer lenge og er økonomisk i bruk.

– Bruk litt tid på å lese om ulike typer gjødsel når du kjøper inn planter og blomster for sommersesongen. Det er en smart tidsbruk som kan gi stort utbytte, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.