Tuja

Har planta tuja hekk på tidlig sommer. den var ca150cm høy å sto i potter. Lurer på når æ skal beskjere den. å kordan æ skal tett å fin. Har planta dem ganske tett. men vil ha den til å skjerme innsyn. Ja kordan skal æ vedlikeholde den(gjøtsel å jord?)

På forhånd takk

Ramona

Hei Ramona

Jeg forstår deg dithen, at du har plantet tujahekken i jorden tidlig i sommer og at den har etablert seg i løpet av sommeren.

Det er i hovedsak to typer Tuja som selges til hekk i Norge 1) Brabrant - som har litt rufsete og løs vekst og 2) Smaragd - som vokser i kjegleform.

En tujahekk, trenger ikke mye beskjæring. Den beskjæres på toppen, når den har nådd den maximale høyde du ønsker. Ved å toppen den, vil du sette ned "vekst-farten" betraktelig. Toppbeskjæringen gjelder både Brabant og Smaragd.

Når det gjelder beskjæring av "sidene", kan du beskjære Brabant-tujaen om våren. Du bør bare stusse slik at den ser ryddig ut. Tar du for langt inn mot stammen, vil den ikke klare å produsere nok "bladverk" til å bli tett - slik du ønsker det. Smaragd-tujaen beskjæres sjelden på siden, utenom hvis noe er blitt skadet eller vissent.

Tujaer liker å stå i jord med en god del sand. Du kan tenke på forholdene slik de er i deres "hjemland" Italia. Det vil med andre ord si, at de også trives hvis regn og fuktighet kommer jevnlig og renner relativt "fort" forbi røttene. God drenering er stikkordet.

Når det gjelder gjødsel, har mine tujaer likt å få et godt lag med kompostert ku-gjødsel om våren. Har du anledning, kan du rufse dette litt ned i jordsmonnet - eller gi litt godt med vann etter at du har lagt det på bakken under hekken, slik at næringen kommer ned til røttene.

Synes du det blir litt mye arbeid med jødsel-sekker o.l., kan jeg anbefale et middel fra plantesentrene som heter "Garden Mineral". Det inneholder masse "godsaker" for både plen, busker og trær.

Håper dette ga deg svar på dine spørsmål. Har du flere spørsmål er du hjertelig velkommen til å sende flere mails til oss.

Lykke til med Tujahekken.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss