Tre fine favoritter

Litteratur er gode kilder både til kunnskap og interesse. Det helt store utvalget av hagebøker for barn har vi ikke funnet, men det er hederlige lyspunkt. Som disse tre favorittene.

En hund etter hage av Marlén Foseid og Unni Brakestad, utgitt på Imprintforlaget i 2006.

Figurene hund, katt og mus gir oss grundig veiledning om det meste innen hagestell. Boken er rikt illustrert og full av tips, informasjon og gode råd. En hund etter hage er lærerik høytlesing for barn fra femårs alderen. De aller yngste kan la seg friste av bildene, mens eldre barn kan følge instruksjonene og selv forsøke seg frem, enten hageflekken er liten eller stor. Og hageinteresserte voksne får på en lett forståelig måte både repetisjon og inspirasjon.

Maris vesle grønne av Lena Anderson, oversatt av Arnljot Eggen. Vår utgave ble utgitt av Boklubbens barn i 1990. Den er utsolgt fra forlaget, men finnes nok både i bruktbokhandlere og på mormors loft. Eller i din egen bokhylle.

Hovedpersonene er jenta Mari og kaninen Pelle. Tegningene er nydelige pasteller, og boken tar for seg èn plante på hver side. Teksten er skrevet i verseform, er lettlest, koselig og lærerik.

Den som ikke lar seg friste til hagearbeid av denne boken, må være bra immun. Løp og let!

Majas Alfabet, av Lena Anderson, oversatt fra svensk av Jo Tenfjord, er en spesialutgave laget for Boklubbens barn og utgitt i 2000.

Her er Mari blitt til Maia. Boken har et plantevers for hver av bokstavene våre. Sammen med verset er nydelige tegninger, samt plantens latinske navn. Alle bokstavene har fått hver sin side, bortsett fra W, X, Y, Z, og Æ. De har til gjengjeld fått et samlevers.

Plantevalget er variert, tegningene passer godt til plantene og detaljene er fine. Alfabetboken egner seg for barn fra tre-års alderen. Her er lite informasjon om dyrking, men masse hageglede. Dessuten er det kjekt å finne sin egen bokstav, og bokstaven til alle andre vi kjenner. Hvilke plante er min bokstav?

Boken er utsolgt fra forlaget, men er nesten blitt en klassiker, og finnes nok i hyller og loft landet over.