Forsker på bær til syltetøy

Hvilke jordbær- og bringebærsorter egner seg best til syltetøy? I fem år har forskere, planteforedlere, bær- og syltetøyprodusenter samarbeidet for å finne svaret. Rundt 100 sorter har blitt undersøkt, og noen få har kommet gjennom nåløyet.

De siste årene vært stort fokus og en betydelig økning i produksjon av norske jordbær og bringebær til direkte konsum, på bekostning av bær som egner seg godt til industriformål. I dag er det derfor stort behov for tilgang på nye sorter av både bringebær og jordbær som i første rekke egner seg til prosessering.

Må tåle norske værforhold
Blant de lovende sortene er bringebærene Glen Fyne og Cascade Delight og jordbærsorten Saga. I tillegg til å tåle norske værforhold, må sortene gi gode avlinger, holde høy kvalitet og ikke minst egne seg for prosessering med god farge, smak, aroma og gode innholdsstoffer i syltetøyet.

Sukker og syre
De viktigste kvalitetsegenskapene for godt syltetøy er smak, aroma, farge og innhold av næringsstoffer. Smaken er knyttet til innholdet av sukker og syre, og forholdet mellom disse.