Forsker på bær til syltetøy

Hvilke jordbær- og bringebærsorter egner seg best til syltetøy? I fem år har forskere, planteforedlere, bær- og syltetøyprodusenter samarbeidet for å finne svaret. Rundt 100 sorter har blitt undersøkt, og noen få har kommet gjennom nåløyet.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

De siste årene vært stort fokus og en betydelig økning i produksjon av norske jordbær og bringebær til direkte konsum, på bekostning av bær som egner seg godt til industriformål. I dag er det derfor stort behov for tilgang på nye sorter av både bringebær og jordbær som i første rekke egner seg til prosessering.

Må tåle norske værforhold
Blant de lovende sortene er bringebærene Glen Fyne og Cascade Delight og jordbærsorten Saga. I tillegg til å tåle norske værforhold, må sortene gi gode avlinger, holde høy kvalitet og ikke minst egne seg for prosessering med god farge, smak, aroma og gode innholdsstoffer i syltetøyet.

Sukker og syre
De viktigste kvalitetsegenskapene for godt syltetøy er smak, aroma, farge og innhold av næringsstoffer. Smaken er knyttet til innholdet av sukker og syre, og forholdet mellom disse.

Powered by Labrador CMS